Amnesty vill se samtal med Kina om mänskliga rättigheter
Tjeckiens premiärminister Jan Fischer kommer att träffa sin kinesiska motsvarighet, Wen Jiabao, på onsdagen efter EU-Kina-toppmötet i Prag. (Foto: Dominique Faget/AFP/Getty Images)


Inför det kommande toppmötet mellan EU och Kina mottog Tjeckiens premiärminister en petition från Amnesty International och det gröna partiet i Tjeckien. Aktivisterna vädjar om att mänskliga rättigheter ska vara en ”vital del” av toppmötet i Prag.

Tjeckiens premiärminister Jan Fischer antydde att han kan komma att ta upp mänskliga rättigheter i samtalet med sin kinesiska motsvarighet Wen Jiabao, men att han ska ”besluta senare”. Även människorättsministern Michael Kocab accepterade petitionen.

– Åtsidosätts (människorättsfrågan) blir det inget annat än en fars eftersom det vore detsamma som att bortse från de politiska fångarna, tortyr i fängelser och censur, sade Amnestys talesperson Eva Dobrovolna till Czech Press Agency.

Det forna Tjeckoslovakiens och Tjeckiens president Vaclav Havel uttryckte offentligt sitt stöd för Amnestys petition på måndagen. 

– Jag tycker det verkar som att ekonomiska intressen vinner över elementär solidaritet med människor som lider av bristen på frihet, sade den tidigare dissidenten på en presskonferens.

Det elfte toppmötet mellan EU och Kina som äger rum onsdagen den 20 maj organiseras av republiken Tjeckien, som innehar EU-ordförandeskapet. Mötena väntas fokusera på den globala ekonomikrisen, ekonomiska relationer mellan Kina och EU samt miljöfrågor.

Det elfte toppmötet var till en början inplanerat i december förra året men Kina lämnade återbud som en protest mot att den franske presidenten Nicolas Sarkozy mötte den tibetanske ledaren Dalai Lama i Polen.

 

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/16997/