Amnesty: USA-allierade begår krigsbrott i Syrien
I rapporten ”We had nowhere else to go: Forced displacement and demolitions in northern Syria” från Amnesty avslöjas att den USA-allierade Autonoma administrationens militära del tvångsförflyttar civilbefolkning i norra Syrien (Foto: Khaled Khatib /AFP/Getty Image)


Det pågår en avsiktlig, koordinerad kampanj för att kollektivt bestraffa civila i byar som tidigare kontrollerats av IS, eller där några individer misstänks stödja gruppen. Detta framkommer i en ny rapport med avslöjande bevis från Amnesty International som säger att det i vissa fall rör sig om krigsbrott.

I områden som kontrolleras av den Autonoma administrationen, en viktig allierad till den USA-ledda koalitionen som bekämpar Islamiska staten, IS, förekommer svåra övergrepp mot civilbefolkningen.

I norra Syrien har tusentals människor tvångsförflyttats och deras byar jämnats med marken av den USA-allierade Autonoma administrationen, som leds av det syrisk-kurdiska partiet PYD. Byar som tidigare kontrollerats av IS har förstörts och människor fördrivits som hämnd för att några invånare misstänks för att stödja IS eller andra väpnade grupper.

– Genom att avsiktligt förstöra civila hem och i vissa fall rasera och bränna hela byar och därmed tvångsförflytta invånarna utan berättigade militära orsaker, missbrukar den Autonoma administrationen sin auktoritet och kringgår fräckt internationell humanitär rätt under attacker som uppgår till krigsbrott, säger Lama Fakih, krisrådgivare vid Amnesty International.

”De [USA] måste offentligt fördöma tvångsförflyttningarna och de olagliga rivningarna och försäkra sig om att deras militära stöd inte bidrar till brott mot den internationella humanitära rätten.” – Lama Fakih, Amnesty

I somras besökte Amnestys utredare 14 städer och byar i provinserna al-Hasakeh och al-Raqqa, som tidigare kontrollerades av IS. I februari 2015 togs området över av Autonoma administrationens militära del, YPG, som började riva och tvångsförflytta invånarna. I byn Husseiniya återstod bara 15 byggnader av 225 ett år tidigare.

Ögonvittnen berättade för Amnestys utredare att YPG-soldater anklagat dem för att samarbeta med IS och hotade att skjuta dem om de inte gav sig iväg. Trots att det funnits ett fåtal IS-anhängare i byarna var majoriteten av invånarna emot dem.

Andra beskriver att de hotades med luftangrepp från den USA-ledda koalitionen om de inte lämnade sina hem. Vid ett tillfälle hällde YPG-soldater bensin över ett hus och hotade att tända på med de boende inne i huset, avslöjar rapporten.

– Det är mycket viktigt att den USA-ledda koalitionen som strider mot IS i Syrien och andra stater som stöder den Autonoma administrationen inte blundar för såna här övergrepp. De måste offentligt fördöma tvångsförflyttningarna och de olagliga rivningarna och försäkra sig om att deras militära stöd inte bidrar till brott mot den internationella humanitära rätten, säger Lama Fakih.