Amnesty uppmanar "säg nåt" till Kina


Den 4 juni 1989 inträffade en tragisk händelse i Kina, massakern på Himmelska fridens torg. Amnesty startade på årsdagen av massakern en kampanj med temat Kina, mänskliga rättigheter och OS.

– Säg nåt! Säg nåt för att du kan! Säg nåt för alla dem som inte kan! uppmanar Amnesty.

På 18 orter i Sverige liksom runt om i världen, kommer Amnestys medlemmar att uppmana folk att skriva ett budskap till den kinesiska regeringen på stora tygstycken. Den 13-14 juli överlämnas de till den kinesiska regeringen via kinesiska ambassader.

13 juli 2001 valdes Peking och Kina som värd för OS 2008. Löften gavs då om att läget för de mänskliga rättigheterna i landet skulle förbättras inför OS.

Bakgrund

I år är det 19 år sedan studenter demonstrerade på Himmelska fridens torg för pressfrihet och mot maktmissbruk och korruption. Det pågick i sju veckor och många människor samlades på torget och ropade ”Leve demokratin, leve friheten”. 4 juni 1989 stod pansarfordon och stridsvagnar på torget och sköt in i folkmassan.

Många människor dog och många fängslades. En del har frigivits, men lever under sträng polisbevakning för att de inte ska kunna delta i politiska aktiviteter eller berätta om sina upplevelser. Mödrar till fängslade eller dödade studenter, som vill tala med myndigheter eller journalister, blir utsatta för hot, trakasserier, förföljs och fängslas.

Officiellt har detta aldrig hänt. Det enda som sagts inne i Kina är att det var nödvändigt att ingripa för stabilitetens skull. Den kinesiska regimens samarbete med Google censurerar den här händelsen som benämns: Massakern på Himmelska fridens torg.