Amnesty startar kampanj för torterad OS-aktivist i Kina


Yang Chunlin, som under några få månader samlat tiotusentals namn på den kinesiska landsbygden för ett bojkott av OS, tvingas nu genomgå grym tortyr i en isoleringcell i ett kinesiskt fängelse, meddelar Amnesty International i ett pressmeddelande på måndagen.

Yang gick till fots runt på landsbygden och samlade namn till gagn för omkring 40 000 bönder som blivit bestulna på sin mark av den kinesiska regimen. Namninsamlingens slogan lydde ”Vi vill ha mänskliga rättigheter, inte olympiska spel”.

Den 6 juli i år fängslades Yang och han har sedan dess befunnit sig i en isoleringscell där han genomgår grym tortyr på en polisstation i Jiamusi som ligger i Heilongjiangprovisen.

Yang Chunlin har utsatts för en mycket brutal tortyrmetod som är vanligt förekommande i Kina, där offrets armar och ben sträcks ut och kedjas fast i de fyra hörnen på en metallsäng under flera timmar, ibland upp till flera dagar. Fången kan inte röra sig och tvingas ligga i sin egen avföring.

Enligt Amnesty torteras Yang Chunlin för att han vägrade skriva på en ”bekännelse” om att han ”undergrävde statens makt” med namninsamlingen.

Amnesty anser att Yang är en samvetsfånge och har inlett en kampanj med krav på att han ska släppas fri.