Amnesty kräver OS-ansvar
Förberedelser för OS i Peking. Amnesty tycker att Internationella olympiska kommittén har ett ansvar att trycka på Kina i fråga om mänskliga rättigheter. (Foto:AFP/Frederic J. Brown)


Människor i Kina fängslas och torteras för att de protesterar mot tvångsförflyttningar och olaga markkonfiskering inför OS i Peking nästa år. Nu riktar Amnesty nya uppmaningar mot Internationella olympiska kommittén om att nyttja sin position för att få Kina att leva upp till den olympiska andan.

– Man kan inte först säga att man tror det här är bra för mänskliga rättigheter i Kina och sedan säga att man inte har något ansvar. Vi ser ju att vissa frågor till och med blivit värre under OS-planeringen, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.

När IOK gav OS till Kina sade man att man trodde att spelen skulle ha en positiv verkan för de mänskliga rättigheterna i landet. Nu rapporteras OS-förberedelserna emellertid leda till ökande kränkningar av medborgarnas rättigheter, bland annat i form av tvångsförflyttningar och ”uppstädning av Pekings gator.” Amnesty tar ingen officiell ställning för eller emot OS-bojkott, men konstaterar att frågan är känslig för Kina.

– Kina är definitivt oroligt för kraven på bojkott. De blev ju väldigt nervösa när det började skramlas i samband med händelserna i Darfur. Kina är beroende av att det blir ett bra OS och det får ju inte smutsas ned av alltför mycket prat om mänskliga rättigheter, säger Löfgren.

Amnesty driver fram till OS 2008 en kampanj med fokus på dödsstraffet, olaga frihetsberövande, brist på yttrandefrihet och förföljelse av människorättsförsvarare. Organisationen berättar om tre fall där bristen på respekt för mänskliga rättigheter under senare tid demonstrerats.

Bland annat nämner man en kvinna vid namn Wang Li som den 10 oktober misshandlades av polis och skickades till omskolningsläger för att ha skrivit på protestlistor mot att hennes hus rivits till förmån för en OS-arena.

Ett annat fall var Yang Chulin
som fängslades och torterades för att fredligt ha protesterat mot att 40 000 bönder fått sin mark konfiskerad utan rimlig ersättning. Han anklagades för att ha försökt ”undergräva statens makt.”

Amnesty rapporterar att man dokumenterat 1010 avrättningar under 2006. Bedömare i Kina uppskattar att det verkliga antalet är cirka 8000. Ett stort antal människor straffas utan rättegång och sätts i omskolnings- och arbetsläger.

– Vi kan inte se hur IOK skulle förlora på att trycka på Kina. Frågan är redan jättestor hos allmänheten och i media. Många drar kopplingar till OS i Berlin och risken finns ju att det här fläckar ner spelens rykte. IOK irriterar sig på alla som tar upp frågan om ansvar, men de måste ju ha varit medvetna om att frågan skulle komma upp, särskilt med tanke på deras uttalanden om mänskliga rättigheter i början, säger Elisabeth Löfgren.

Amnesty vill inte lägga
något ansvar på enskilda idrottsutövare, men säger att IOK sannolikt inte kommer att lyssna om bara Amnesty uttalar sig och man menar att både allmänhet, media och politiker behöver föra fram sin kritik.

– Lugn och ro ska de definitivt inte ha, det är nu vi har möjligheten. Under själva OS är det bara idrott som gäller, vi måste utnyttja det här tillfället nu, säger Löfgren.