Amnesty kräver krigsutredning
LIBANON, MARJAYOUN : Spanska FN-soldater patrullerar Wadi al-Hujier området, 21 november 2006. En spansk FN-soldat går förbi två jultomtar utanför supermarket i staden Marjayoun i södra Libanon. Amnesty International vill ha en brådskande, opartisk och komplett utredning gjord av FN om den månadslånga konflikten tidigare i år mellan Israel och Shiite-milis Hizbollah. Den Londonbaserade gruppen för mänskliga rättigheter utfärdade begäran om en utredning när den publicerade sin egen rapport med bevis om brott mot internationell lag under 34-dagars konflikt. AFP PHOTO/RAMZI HAIDAR


Det finns ett brådskande behov av en opartisk och fullständig utredning om det månadslånga kriget i Libanon i somras, framhåller Amnesty i dag. Amnesty finner det allvarligt att båda sidor tycks ha kränkt folkrätten.

Det finns ett brådskande behov av en opartisk och fullständig utredning om det månadslånga kriget i Libanon i somras, framhåller Amnesty i en rapport som offentliggjordes i dag.

Amnesty finner det allvarligt att båda sidor i kriget tycks ha kränkts folkrätten under konflikten.

– Vi måste snabbt få en fullständig och opartisk utredning som också omfattar ersättning åt offren, säger Malcolm Smart som leder Amnestys avdelning för Mellanöstern och Nordafrika:

– Att inte genomföra den skulle utgöra en grov förolämpning mot de civila offren, av vilka fler än tusen dödades, och jämna vägen för framtida blodbad där de skyldiga kommer undan.

Amnesty kritiserar båda sidor i kriget.

Särskilt behandlar rapporten Israels omfattande användning av klusterbomber. Tusentals explosiva småbomber ligger kvar ännu efter kriget ”som ett hot mot de civila” i södra Libanon. Efter eldupphör den 14 augusti har 23 libaneser dödats och 136 skadats enligt statistik från AFP.

I måndags framkom i israelisk press att israeliska enheter trotsade en order från sin högsta befälhavare om restriktiv användning av klusterbomber.

Rapporten behandlar också anklagelsen att Hizbollah använde civila som ”levande sköldar”.

Visserligen avfyrade Hizbollah raketer mot Israel från civila områden i Libanon, men det finns inga bevis på att civila fanns där då eller användes som levande sköldar, heter det.

Ändå kritiseras Hizbollah och Libanon för att de inte har gjort några utredningar av anklagelserna mot Hizbollah för brott mot folkrätten.

På samma sätt kritiserar Amnesty reaktionen från Israels ledning:

”De israeliska myndigheterna beklagar ofta att civila kom till skada men lämnar inga eller bristfälliga förklaringar till enstaka angrepp”, heter det med syftning på bombningen av ett bostadshus i Qana och andra uppmärksammade händelser då civila dödades.

Utom kravet på en omedelbar FN-utredning och ersättning för offren önskar Amnesty också ett vapenembargo mot både Israel och Hizbollah och ”omedelbart förbud mot klusterbomber”.