Amnesty Internationals filmfestival utbildar och inspirerar
Arrangörerna för 2012-års filmfestival Reel Awareness håller ntillsammans med andra Amnesty Internationals medlemmar i en bild av iranska människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh, som satt fängslad i Iran för sitt arbete som advokat. Sotoudeh släpptes i september tillsammans med andra politiska fångar. (Foto: Eugen-Florin Zamfirescu)


Runt om i världen riskerar filmskapare sina liv när de avslöjar brott mot mänskliga rättigheter. Genom att uppmärksamma dessa filmskapare vill Reel Awareness, Amnesty International Toronto Human Rights Film Festival, inspirera till handling.

”Amnesty International har sedan länge insett bildkonstens kraft som en av de mest effektiva metoderna att skapa meningsfull känslomässig påverkan på betraktaren och den ger eko långt efter en filmvisning”, sade festivalens samordnare Elena Dumitru.

På sitt åttonde år visar den fyra dagar långa festivalen nio långfilmer och dokumentärer som belyser frågor om mänskliga rättigheter, som Amnesty har på sin observationslista.

Årets teman visar den svåra situationen för civilbefolkningen i krigszoner som Syrien (“The Suffering Grasses”) och Sri Lanka (”No Fire Zone:The Killing Fields of Sri Lanka”), modet hos kvinnliga förespråkare för mänskliga rättigheter (”Forbidden Voices”, ”Pussy Riot:Punk Prayer ”), att försvara landet mot företagens girighet (”Gold Fever”), hat och homofobi (”Call Me Kuchu”, ”Last Chance”) , den militära ockupationen av Gazaremsan (“The Law In These Parts”) och en mångfacetterad utforskning av hjältemod (”10 % – What Makes a Hero?”).


Besökare undertecknar petitioner mot kränkningar av mänskliga rättigheter på Amnestys Reel Awareness filmfestival 2012. Syftet med festivalen är att utbilda och inspirera människor att agera. (Foto: Eugen-Florin Zamfirescu)

Besökare undertecknar petitioner mot kränkningar av mänskliga rättigheter på Amnestys Reel Awareness filmfestival 2012. Syftet med festivalen är att utbilda och inspirera människor att agera. (Foto: Eugen-Florin Zamfirescu)

För arrangörerna är den mest givande aspekten att se festivalen attrahera ny publik och, i ännu högre grad, att se publiken skrida till handling och tala ut för mänskliga rättigheter, förklarade Dumitru.

”När någon i publiken berättar: `Jag hade ingen aning om att detta hände. Jag är så inspirerad, så arg, så rasande … Vad kan jag göra nu för att hjälpa till´? Det är då kraften i filmen bekräftas och syftet med vår festival uppfyller sitt syfte och sitt namn.”

Filmerna visades i november, info: aito.ca/reelawareness.

Översatt från engelska.