Amnesty International uppmanar till blixtaktion för att rädda Gao Zhisheng
Amnesty International startar nu blixtaktion för advokat Gao Zhisheng som nyligen fängslades i Kina. (Foto: Epoch Times)


Amnesty International (AI) har inlett en blixtaktion för rädda den kända människorättsadvokaten Gao Zhisheng i Kina. AI tror att han hålls inspärrad på okänd ort någonstans i Shandongprovinsen och fruktar att han riskeras utsättas för tortyr eller dålig behandling. 

Gao Zhisheng greps när han besökte sin syster i staden Dongying, Shandongprovinsen. Hans syster varnades att inte nämna något om hans arrestering. Enligt statsstyrda Xinhua News Agency har Gao Zhisheng arresterats för misstanke kring ”kriminella aktiviteter”.

Enligt AI har även Gao Zhishengs fru och två barn hållits isolerade i sitt hem i Peking av polis som vaktat huset sedan Gao Zhisheng gripande. De har förbjudits att kontakta någon eller ta emot besökare.

AI nämner att Gao Zhisheng tidigare försvarat ett antal aktivister, inklusive Yang Maodong, Zheng Yichun, journalist och tidigare professor, dömd till sju års fängelse för att ha publicerat egna alster på internet och pastor Cai Zhuohu, fängslad i tre år för att ha ”drivet olagliga affärer”, inklusive skrivit ut och sålt kopior av Bibeln.

Efter att Gao Zhisheng publicerat ett öppet brev där han uppmanar till religiös frihet och ett slut på den ”barbariska” förföljelsen av Falun Gong samt hans arbete med att försvara aktivister, har han utsatts för oavbruten bevakning och andra former av trakasserier och hotelser från myndigheterna.

AI:s blixtaktioner är ett världsomfattande nätverk av människor som agerar omgående genom att skriva och skicka brev, fax, e-post, telegram eller telex till berörda myndigheter, politiker och regeringar. Blixtaktionen ses som AI:s viktigaste arbetsmetoder.

AI:s brev rörande blixtaktionen om Gao Zhisheng kan läsas i sin helhet på engelska här:

http://www2.amnesty.se/uaonnet.nsf/senastezope/2383B870C7BAFAE4C12571D20046D802?opendocument