Ämnen i druvor kan skydda mot solskador
Ämnen i druvor kan skydda huden mot solskador, enligt en ny studie. (Foto: Shah Marai/AFP)


Vi behöver vistas i solen för att få det viktiga D-vitaminet men ibland kan det bli för mycket av det goda. Nu har spanska forskare upptäckt att ämnen i druvor kan skydda huden från solskador.

Forskare vid Barcelonas universitet och det spanska nationella forskningsrådet har sett att ämnen i druvor kan skydda cellerna mot solskador, rapporterar den brittiska tidskriften The Telegraph.

Upptäckten har gjort att kosmetikaföretagen visat intresse och hoppas på att kunna lansera produkter med den skyddande effekten.

Forskarna såg att flavonoider (en slags antioxidanter som skyddar mot sjukdomar) från druvor hindrade den kemiska reaktion i huden som uppstår när den exponeras för solens UV-strålar. Druvans egenskaper skyddade huden från cellnedbrytning och därmed hudskador.

– Studien  stödjer idén om att använda dessa produkter för att skydda huden mot cellskador och död orsakade av solstrålning, samt ökar vår förståelse av den mekanism genom vilken de agerar, säger Marta Cascante,  biokemist och som lett studien.