Amerikanska thanksgivingdagen fyller 150 år
Thanksgivingdagen, tacksägelsedagen, fokuseras kring höstens överflöd av skördar. (Foto: Cat Rooney /Epoch Times)


I år firar den amerikanska helgdagen thanksgiving sin 150-årsdag. President Abraham Lincoln utlyste sista torsdagen i november till thanksgiving. Dagen heter tacksägelsedagen hos oss men vi firar den inte.

1941 ändrades firandet av president Franklin Roosevelt till den fjärde torsdagen i november för att handlarna skulle få en längre tid för julhandeln.

Våra dagars firande varar bara en dag och ägnas åt familjen för att njuta av skördens överflöd. Det finns kalkon eller skinka, pekannöts- och pumpapaj, potatis, marinerade grönsaker, gröna bönor, grytor, kanderad jams, tranbär, festdrinkar och mycket mer.

Det produceras 242 miljoner kalkoner för denna dag. Det plockas 348 359 ton tranbär och årligen odlas 11 793 402 ton sötpotatis i USA, för att bland annat ätas under thanksgiving.

Den 150-år gamla traditionen att njuta av de rikliga skördarna har nu blivit en dag då man sitter hemma och tittar på tv där bland annat thanksgivingdagens parad ordnad av varuhuset Macys i New York visas för 50 miljoner tittare, och sportintresserade kan se tre av amerikanska ligans fotbollsmatcher.

Översättning modifierad från engelskan.