Amerikanska stridsflygplan till Sydkorea
En sydkoreansk K-1-stridsvagn tar sig över en tillfällig bro under en militär övning i Hwacheon nära gränsen till Nordkorea den 1 april. USA sänder F-22-stridsflygplan för att delta i de sydkoreanska militära övningarna. (Foto: Kim Jae-Hwan/AFP/Getty Images)


USA skickar stridsflygplan till Sydkorea samtidigt som Nordkorea trappar upp sin aggressiva retorik.

Nordkoreas ledare Kim Jung Un har ofta citerats för sina hetsande uttalanden under den senaste månaden. Han har i hetsiga ordalag hotat både USA och Sydkorea, och förklarat att det råder ett ”krigstillstånd”. Han har även hotat kapa den begränsade men dock fredliga kommunikationen mellan länderna.

USA tar de nya hoten på allvar, enligt ett uttalande från Vita huset den 30 mars. USA skickade F-22-stridsflygplan att ingå i de sydkoreanska militära övningarna på måndagen, enligt rapporter i media.

Kim Jung Un kallade Nordkoreas kärnvapenprogram för ”nationens liv” den 31 mars, och sade att nedrustning av programmet inte var något alternativ.

Uttalandet kom efter upprepade uppmaningar från USA och Sydkorea, samt FN-sanktioner som syftar till att pressa landet att skära ner på sitt kärnvapenprogram.

Nordkoreas uttalanden verkar syfta till att provocera Sydkorea, säger analytiker. Ett uttalande från statliga nyhetsbyrån, KCNA, den 31 mars hotade att stänga industrizonen, Kaesong, som binder samman nord och syd, ett område som ses som den sista symbolen för samarbete mellan de två länderna.

Att stänga av Kaesong skulle ytterligare skada Nordkoreas svaga ekonomi. Men Kim verkar mer intresserad av att prata i hårda ordalag medan det nordkoreanska fattiga folkets välbefinnande kommer i andra hand.

Översatt från engelska