Amerikanska kongressledare kräver ett slut på förföljelsen av Chen Guangchengs familj
Kinesiske människorättsadvokaten Chen Guangcheng talar tillsammans med sin fru Yuang Weijing i Washington den 29 januari 2013, efter att ha tilldelats Tom Lantos Human Rights Prize. Kongressledare i USA har skrivit ett brev å Chens vägnar för att stoppa förföljelsen av hans släktingar i Kinas fastland. (Saul Loeb/AFP/Getty Images)


Ledare för den amerikanska kongressen har svarat på den blinde människorättsadvokaten Chen Guangchengs vädjan om hjälp genom att be Obamaadministrationen att sätta en mer trovärdig press på den kinesiska regimen för att garantera Chens familjemedlemmars säkerhet.

Människorättsaktivistens familj har utsatts för allt mer förföljelse efter det att Chen flydde från det kinesiska fastlandet för ett år sedan, med hjälp från USA. De kinesiska myndigheternas övergrepp mot Chens släktingar i Shandongprovinsen har ökat efter att Chen vittnade vid ett amerikanskt kongressförhör den 9 april, detta trots att kommunistpartiet har lovat att hans familj inte skulle skadas efter att han lämnade Kina.

Chen Kegui, Chen Guangchengs brorson, sitter i fängelse, och har förvägrats behandling för akut blindtarmsinflammation. Chen Keguis far, Chen Guangfu, har fått se sin familj utsättas för allt mer skrämseltaktiker de senaste veckorna. Förra torsdagen attackerades Chen Guangfu av två män i kostym, medan telefonlinjen till hans mors hus var avstängd och hans weibokonto hade raderats.

Åtta inflytelserika kongressledamöter skrev under brevet, som hade både republikaner och demokrater som avsändare. Bland dem fanns utrikesminister John Kerry, representanthusets talman John Boehner och minoritetsledaren Nancy Pelosi. De beskrev fyra tillvägagångssätt för den amerikanska regeringen att hantera frågan: att insistera på att Chen Kegui ska beviljas behandling och friges, att organisera ett möte mellan Kerry, Chen och Chens fru för att skicka ett ”tydligt och otvetydigt budskap” till Peking, att vägra de partitjänstemän som har förföljt familjen inresevisum till USA, samt att kräva av det kinesiska ledarskapet att de ska stå vid sitt ord om att skydda familjens medborgerliga rättigheter och även åtala de ansvariga.

Gällande visumförbudet skrev man i brevet att det finns trovärdiga bevis på allvarliga människorättskränkningar, bland annat ”illegal husarrest, bortförande under tvång, falska anklagelser som lett till fängelsestraff, misshandel och nekad vård”.

I brevet krävdes också att det amerikanska utrikesdepartementet ska informera om vad man vidtagit för åtgärder i situationen.

Bob Fu, chef för människorättsgruppen ChinaAid, uttalade sig i frågan i ett pressmeddelande:

”Vi applåderar kongressens tvåpartiledning för att den har agerat i detta mycket allvarliga ärende gällande de ökande hämndaktionerna mot Chen Guangchengs familj. Vi fortsätter att uppmana president Obama att personligen ingripa i det här fallet.”

Fu är Chens vän, och har haft kontakt med kongressen å Chens vägnar.

”Om Kina inte hålls ansvarigt kommer det inte bara få allvarliga konsekvenser för Chen Keguis liv, det kommer dessutom att sätta hela USA:s trovärdighet som ledare på spel”, sade Fu enligt pressmeddelandet.

Översatt från engelska