Amerikanska kongressen hörde vittnesmål om Kinas människorättskränkningar
Författaren Ethan Gutmann vittnar i amerikanska kongressen om organstölder i Kina, 18 september, 2015. Foto: Skärmdump /Youtube


I helgen kommer Kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping på sitt första statsbesök i USA. Med anledning av detta lyssnade den amerikanska kongressen i förra veckan på vittnesmål om Kinas många människorättskränkningar.

På dagordningen stod de omfattande kampanjerna mot människorättsadvokater, bristen på frihet på internet, samt förföljelsen av Uigurer, Tibetaner och religiösa grupper.

Frågan om organstölder från falungongutövare togs också upp. Det var första gången det ämnet har varit på människorättsagendan i den amerikanska kongressen inför ett besök av en kinesisk ledare.

Chris Smith, ordförande i kongressens exekutiva Kinakommitté, höll öppningsanförandet den 18 september. Där sade han att Xi Jinping besöker USA vid en tid då kommunistregimen ”genomför ett extraordinärt angrepp på rättssäkerheten, mänskliga rättigheter och civilsamhället”.

Smith tog som exempel gripandet av den välkända advokaten Wang Yu, som försvarat bland annat den uiguriske dissidenten Ilham Tohti.

 


Chris Smith, ordförande i kongressens exekutiva Kinakommitté, i en hearing om Kinas människorättskränkningar, den 18 september 2015. Foto: Skärmdump/Youtube

Chris Smith, ordförande i kongressens exekutiva Kinakommitté, i en hearing om Kinas människorättskränkningar, den 18 september 2015. Foto: Skärmdump/Youtube

– Under Xis ledning har den kinesiska regeringen drivit igenom nya lagar och tagit fram lagförslag som legitimerar etniskt förtryck, ytterligare inskränkningar av medborgerliga rättigheter och censur av internet, fortsatte Smith.

Uppmanade till hård linje

Sex vittnen fanns på plats för att svara på frågor om människorättssituationen i Kina. Det var bland annat människorättsadvokater, dissidenter och journalister. Så gott som samtliga uppmanade USA:s president Barack Obama att ha en hård linje mot Xi Jinping under det kommande mötet.

– Jag föreslår att president Obama, när han möter ordförande Li,  fokuserar på att återupprätta lagstyre, följa lagen, avskaffa alla former av illegala frihetsberövanden och tortyr, snarare än att bara hastigt och generellt prata om mänskliga rättigheter, sade dissidenten Wei Jingsheng, som kallats ”den kinesiska demokratins fader”.

Organstölder

Journalisten och författaren Ethan Gutmann beskrev kortfattat kommunistpartiets historia av att skörda fångars organ. Det har pågått sedan tidigt 90-tal i olika former, och innefattat dödsdömda, samvetsfångar, uiguriska aktivister och illegalt frihetsberövade falungongutövare.

Gutmann uppmanade den amerikanska regeringen att som Israel och Taiwan förbjuda amerikanska transplantationsturister att resa till Kina. På så vis, menar han, skulle man inte längre vara medskyldiga till de brott som han beräknar har krävt 65 000 falungongutövares liv mellan 2000 och 2008.

 

– Det här är obscent. Om en amerikan reser till Kina för att ta emot organ år 2015 gör han sig medskyldig till ett brott mot mänskligheten, sade Gutmann.

Hela Gutmanns uttalande finns här (på engelska):

 

Rapportering av Larry Ong