Amerikanska företag lämnar Kina efter svikna reformlöften
En Best Buy elektronikaffär i Alexandria, Virginia, USA den 30 december 2014. Det merikansksa företaget Best Buy öppnade och stängde de flesta av sina butiker i Kina under loppet av några få år. (Foto: Saul Loeb/AFP/Getty Images)


Ouppfyllda drömmar och brutna löften är allt som återstår av det hopp som ledde USA till att öppna frihandel med Kina år 2001.

President Bill Clinton hade ett år tidigare sagt i ett fullsatt rum att ”om man tror på en framtid med större öppenhet och frihet för Kinas folk så borde man vara för detta avtal.” Beslutet hade stöd från båda partierna, och USA:s ledare delade tron att med Sovjetunionens fall skulle handeln med Kina hjälpa landet i riktning mot demokrati och frihet.

Snarare än att Kina blev mer fritt och demokratiskt har många amerikanska och andra västerländska företag i stället böjt sig för Kinas intressen, och många andra har lidit allvarliga ekonomiska förluster.

Öppen handel ”gjorde dem inte mer demokratiska”, sade Peter Navarro, regissör av filmen ”Death by China”. I stället, ”gjorde det dem till en effektivare auktoritär maskin”.

Men nu kan en förändring vara på väg. Många stora företag har börjat känna av effekterna, och många drar sig nu ut ur Kina. Butikskedjan Best Buy meddelade den 4 december att man kommer att sälja sina 184 butiker i Kina och lämna landet. Företaget följer nu andra företags exempel och lämnar Kina; inklusive Google, Home Depot, Metro, Media Markt, Adidas, Panasonic, Rakuten, Nestle, och Danone.

Tidpunkten är relevant. Den kinesiska regimen kommer under 2016 att fira sina 15 år inom Världshandelsorganisationen, och lagstiftare i USA tar nu i betraktande den skada som öppen handel med Kina har medfört för den globala ekonomin.

Handelskrig

– De kom in och orsakade förstörelse för den amerikanska ekonomin och den europeiska ekonomin, sade Navarro.

Problemet är, sade Navarro, att WTO och statusen som ”mest gynnade nationen” är tänkt att föra med sig ett system eller regler för frihandel. Efter att Kina getts dessa fördelar har de dock använt reglerna och standarderna för att öka sin egen handel, men har inte följt reglerna när de handlat med andra länder.

– De skördar alla fördelarna med den internationella organisationen, men följer inte reglerna, sade Navarro.

Kinas missbruk av dess nya privilegier började omedelbart. Enligt Navarro började den kinesiska regimen, så snart den kom med i WTO, att översvämma USA med olagligt subventionerad import. Därtill kom den kinesiska militärens nästan konstanta cyberattacker där den stjäl immateriell egendom från amerikanska företag och använder förfalskningar och piratkopiering för att underminera amerikanska företag.

Uppskattningsvis är 15 till 20 procent av alla produkter tillverkade i Kina förfalskningar, enligt en rapport från MIT Center for International Studies, och nästan åtta procent av Kinas BNP kommer från förfalskade varor.

Kina ägnar sig också åt valutamanipulation, där dess devalvering av yuanen ger Kina en fördel på 25 till 40 procent gentemot USA-dollarn. Navarro sade att effekten av Kinas valutamanipulation är att den subventionerar Kinas importer till USA, men fördyrar importen från USA till Kina.

Effekten blir att det gör det mycket enkelt för Kina att sälja till USA, men gör det mycket kostsamt att sälja tillbaka till Kina – och den långsiktiga effekten är att kinesiska företag dominerar marknaden, medan amerikanska företag tappar marknad på grund av högre priser.

Navarro sade att USA har förlorat nästan 57 000 fabriker och att 25 miljoner amerikaner inte kan hitta ett ordentligt arbete, att USA har en skuld på tre biljoner USA-dollar till världens största totalitära stat. Tidskriften The Blade i Ohio rapporterade nyligen att handeln med Kina sedan 2001 har kostat 106 400 jobb i enbart Ohio.

Och till råga på allt fortsätter den kinesiska regimen att utnyttja sina arbetare, och den bygger upp sin allt fientligare militär i en alarmerande takt.

– Det är en värld av vedergällning och det är en del av överenskommelsen, sade Navarro om hur den kinesiska regimen har straffat amerikanska företag på grund av politiska frågor.

En fientlig marknad i Kina

Kinas oupphörligt bedrägliga beteende har dock urholkat amerikanska företags såväl som statliga tjänstemäns förtroende för landet.

En undersökning som presenterades den 2 september av den amerikanska handelskammaren visade att 60 procent av amerikanska företag i Kina känner sig mindre välkomna än tidigare och 49 procent tror att de väljs ut till att attackeras av den kinesiska regimen.

I en liknande undersökning i Europa sade 61 procent av de utländska företag som har varit i Kina i mer än ett decennium, att det blir allt svårare att göra affärer i Kina.

Den enda bransch i USA som har ett skäligt handelsöverskott gentemot Kina är jordbruket, enligt 2013 års rapport från US-China Economic Security Council (Ekonomiska säkerhetsrådet för USA-Kina). Men även inom jordbruket, varnar rapporten för att Kina har använt handelskrig i stor omfattning, vilket har fått experter att ifrågasätta dess verkliga kostnader.

Det finns nu en allt starkare uppmaning till Kina att börja följa spelets regler, och det att Best Buy nyligen lämnade landet kan mycket väl skvallra om vad som komma skall.

”Idag uppmanar jag Kina att fullt ut följa alla sina åtaganden inom Världshandelsorganisationen och fullständigt och troget implementera alla WTO:s beslut mot landet,” sade senator Sherrod Brown, ordförande för Congressional-Executive Commission on China (CECC), under kongressens utfrågning om Kinas efterlevnad av WTO-standarder den 25 januari.

CECC är ett oberoende organ inom den amerikanska regeringen som övervakar de mänskliga rättigheterna och utvecklingen av rättsstatsprinciper i Kina.


Affisch för dokumentärfilmen ”Death by China”. Filmens regissör, Peter Navarro, säger att amerikanska företag nu drar sig ur Kina under en alltmer fientlig affärsmiljö. (Foto: DeathByChina.com)

Affisch för dokumentärfilmen ”Death by China”. Filmens regissör, Peter Navarro, säger att amerikanska företag nu drar sig ur Kina under en alltmer fientlig affärsmiljö. (Foto: DeathByChina.com)

Brown citerade nyligen uppgifter som ”målar en allvarsam bild av den kinesiska statens satsningar på att blanda sig i ekonomin och orättvist hjälpa kinesiska företag, trots sina WTO-åtaganden att inte göra så.”

Han påpekade att USA:s handelsunderskott gentemot Kina för 2012 var över 300 miljarder dollar och ett liknande tal förväntades för 2013. Brown sade: ”Dessa massiva handelsunderskott är oacceptabla och kostar jobb på platser som Toledo, Akron, och städer över hela landet.”

Eftersom effekterna av Kinas inträde i WTO blir tydligare är företag och amerikanska tjänstemän nu uppmärksamma på problemet, enligt Navarro.

William Reinsch, tidigare biträdande handelssekreterare för exportadministrationen under president Bill Clinton, tillhörde en gång de främsta förespråkarna för USA:s handel med Kina, men till och med han har ändrat ton.

”Det är en verklig besvikelse för mig att skriva dessa saker”, konstaterade Reinsch nyligen i en rapport, enligt Washington Free Beacon. ”Jag har alltid varit optimist gällande relationen, men den uppfattningen blir allt mer ohållbar, eftersom Kina hävdar sig på ett sätt som oundvikligen kommer att kollidera med våra intressen i regionen och i multilaterala forum.”

Beträffande de amerikanska företag som nu drar sig ur Kina, sade Navarro, ”det är en enkel kostnadsanalys: kostnaden ökar, fördelarna minskar, och risken ökar.”

Några fakta

  • USA har förlorat nästan 57 000 fabriker;
  • 25 miljoner amerikaner kan inte hitta ordentligt arbete;
  • USA har en skuld på tre biljoner till världens största totalitära land;
  • 60 procent av amerikanska företag i Kina känner sig mindre välkomna än tidigare;
  • 49 procent tror att de väljs ut till att attackeras av den kinesiska regimen (amerikanska handelskammarens enkät);
  • 15 till 20 procent av alla produkter tillverkade i Kina är förfalskningar (rapport från MIT Center for International Studies);

Översatt från engelska.