Amerikanska företag gjorde stora förluster på kinesisk piratkopiering
En kund tittar på falska CD-kopior av Rolling Stones i en piratbutik med dvd i Shanghai. (Foto: AFP / Mark Ralston)


Utbredd piratkopiering och förfalskning av amerikansk mjukvara och andra immateriella rättigheter i Kina kostade amerikanska företag uppskattningsvis 48 miljarder dollar 2009, enligt den amerikanska internationella handelskommissionens rapport som släpptes på onsdagen.

Informations- och tjänstesektorn förlorade mer än 26 miljarder dollar medan den högteknologiska och tunga tillverkningsindustrin förlorade mer än 18 miljarder dollar, bland andra sektorer.

”Trots mycket framgång på den kinesiska marknaden har många företag i USA rapporterat att två viktiga faktorer, intrång i deras immateriella rättigheter i Kina och Kinas inhemska innovationspolicies, har undergrävt deras konkurrensställning”, uppgav rapporten.

Rapporten, som begärdes förra året av senatens finanskommitté, konstaterade att många amerikanska företag hade förluster i försäljning, vinst och licens-och royaltyarvoden. De drabbades också av skador på varumärken och produkternas renommé i samband med intrång i immateriella rättigheter i Kina.

Kommissionen uppskattar att 2,1 miljoner arbetstillfällen skulle ha kunnat skapas i USA hade Kina uppfyllt sina nuvarande internationella åtaganden för att skydda och upprätthålla immateriella rättigheter.

”Kinas orättvisa metoder kostar USA miljarder dollar och miljontals arbetstillfällen. Gång på gång har Kina misslyckats med att skydda och upprätthålla amerikanska immateriella rättigheter, och det fortsätter orättvist att diskriminera amerikanska företag”, sade senatens finanskommittés ordförande Max Baucus (D-Mont.)i ett pressmeddelande.

Under tiden var Baucus på väg till sin hemstat Montana för det årliga APEC-mötet i Big Sky i Montana på onsdagen. Baucus vill bidra till att skapa fler amerikanska jobb och öka exporten till Kina och övriga länder i Asien-Stillahavsområdet.

Översatt från engelska