Amerikansk kongressledamot kritiserar utvisningar av nordkoreanska flyktingar
Sydkoreanska parlamentsledamoten Park Sun Young (t.v.) och amerikanska kongressledamöterna Ros-Lehtinen (mitten) och Thaddeus McCotter står tysta en stund under en ljusvaka framför den kinesiska ambassaden på torsdagen. (Foto: Gary Feuerberg / The Epoch Times)


Två medlemmar av den amerikanska kongressen deltog på torsdagen i en ljusvaka framför den kinesiska ambassaden i Seoul till stöd för nordkoreanska flyktingar i Kina.

Amerikanska kongressledamoten Ileana Ros-Lehtinen (republikan från Florida), ordförande för representanthusets utrikesutskott, uppmanade Kina att upphöra med utlämningen av nordkoreanska flyktingar, vilka säkert kommer att fängslas, torteras och ibland avrättas om de skickas tillbaka till Nordkorea,.

Hon uppmanade Kinas president Hu Jintao att ”låta alla nordkoreanska flyktingar få en säker övergång till Sydkorea och andra demokratiska länder.”

Ros-Lehtinen och fem andra medlemmar av kongressen kom 22 maj till Seoul för ett fyra dagar långt besök, där bland annat en ljusvaka hölls, rapporterade AFP.

Ros-Lehtinen påminde publiken: ”Jag var också en gång en flykting.”

– Eftersom jag flytt från den kommunistiska totalitarismen på Kuba har jag gått deras ensamma väg och upplevt både den rädsla och de förhoppningar som samverkar för att motivera deras svåra resa mot friheten, sade hon.

I sällskap med Ros-Lehtinen vid vakan fanns Sydkoreas parlamentsledamot Park Sun Young, som kongressledamoten berömde för att hon uppmärksammat situationen för de nordkoreanska flyktingarna i Kina.

– Madam Park har genom sin fasta och sina böner berört nationens samvete för att rädda dessa människor, sade Ros-Lehtinen. Hon berömde också Parks Internetkampanj ”Rädda min vän”, med syfte att sporra stora skaror av sydkoreanska medborgare till att komma ut och delta i flera möten på samma ställe där de nu stod.

Park publicerade den svåra situationen för en nordkoreansk mor som sitter inspärrad i Kina med ett spädbarn. Fadern är förmodligen kines, vilket medför att barnet sannolikt kommer att dödas om modern tvingas återvända till Nordkorea.

-Vilken typ av regim
jagar barn? Och vilken typ av regim ger stöd i en sådan jakt?, säger Ros-Lehtinen och hänvisar till Nordkorea respektive den kinesiska regimen.

Kongressledamoten fick sällskap av sin kollega, Thaddeus McCotter, republikansk kongressledamot från Michigan, som stod bredvid henne och höll en kopia av HR 4240, som stärker den nordkoreanska Act 2004 om mänskliga rättigheter (stadfäst och stärkt år 2008).

I kommentarer citerad McCotter Abrahams Lincolns ord om att ett delat hus inte kan stå. McCotter sade att ett av de förtryckta folken i Kina och Nordkorea kommer att bli verkligt fritt.

Den av ordföranden Ros-Lehtinen författade HR 4240 antogs av representanthuset den 15 maj 2012 med 28 sponsorer och presenterades för senaten 16 maj 2012. Propositionen kommer att förlänga den nordkoreanska Human Rights Act till 2017.

Propositionen håller Kina ansvarigt för brott mot folkrätten beträffande flyktingar.

”Trots stödet från höga nivåer i USA, Sydkorea, och från FN:s High Commissioner for Refugees, har Kina fortsatt att tvinga nordkoreaner tillbaka hem, däribland dussintals misstänkta flyktingar som var föremål för internationella överklaganden av humanitära skäl under februari och mars 2012”, säger den nordkoreanska Human Rights Act.

The Congressional-Executive China Commission (CECC) årsrapport från oktober 2011 sade att ”kinesiska brottsbekämpande myndigheter har placerat ut hundratals tjänstemän som ska lokalisera och med våld skicka hem nordkoreanska flyktingar.”

Epoch Times rapporterade i mars att den kinesiska regimen samarbetar med den Nordkoreanska polisen och ägnar sig åt ”människojakt” i hela Kina, även i avlägsna områden. Dessutom ger kinesiska myndigheterna belöningar till medborgare som anger nordkoreaner och ”bötfäller, kvarhåller eller fängslar” dem som ger humanitär hjälp.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/world/us-congresswoman-criticizes-deportations-of-north-korean-refugees-242470.html