Amerikansk geolog dömd till åtta års fängelse i Kina
Xue Feng. (Skämdump från NTDTV)


En domstol i Peking dömde på måndagen en amerikansk geolog till åtta års fängelse för brott rörande statshemligheter.

Xue Feng, som är amerikansk medborgare med rötter i Kina, fick domen efter att ha suttit häktad i mer än två och ett halvt år.

Enligt människorättsorganisationen Dui Hua Foundation greps Xue av kinesiska säkerhetsagenter i november 2007 efter att han köpt och sålt vidare en databas med uppgifter om Kinas oljeindustri.

Xue och hans dåvarande arbetsgivare, den amerikanska energikonsultfirman IHS Energy, säger att databasen var en kommersiellt tillgänglig produkt, som klassades som en statshemlighet av den kinesiska regimen först efter att Xue köpt den.

Xue säger att han torterades av säkerhetsagenterna, att de brände honom med cigarretter vilket orsakade ärr på hans armar.

USA:s ambassadör i Kina, Jon Huntsman, var på plats när domen meddelades. Han uppmanar de kinesiska myndigheterna att släppa Xue fri och genast deportera honom till USA.

Fallet med Xue Feng har dragit uppmärksamhet till utländska företags farhågor om att den kinesiska regimen använder sina vaga lagar om statshemligheter för att begränsa flödet av affärsinformation.

 

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38677/