Amerikaner drömmer fortfarande om eget hus
Många amerikaner drömmer fortfarande om att äga ett hus, trots att många husägare är rädda att förlora sina hem. (Foto: Spencer Platt / Getty Images)


Mer än 90 procent av amerikanerna anser fortfarande att ett hus är en bra investering, enligt en färsk undersökning beställd av Bankrate. Men nästan hälften av dem som äger ett hus oroar sig för att förlora eller att inte ha råd med det.

Trots att 70 procent av de tillfrågade är oroliga över att inte kunna spara tillräckligt mycket pengar för pensionering sade bara 17 procent att de har ökat sitt sparande och väldigt många, 80 procent, sade att de sparade mindre eller lika mycket som förut.

– Dessa resultat ger en intressant illustration av allmänhetens attityd i tider med svår ekonomi. Även om amerikanska familjer är oroliga över att andra finansiellt krävande mål närmar sig, framför allt pensionering, tycks de flesta vara oförmögna att spara mer pengar, sade Julie Bandy, chefredaktör på Bankrate.com.

Ägaren till en kooperativ
bostadsrätt sade i en intervju att han tänker mer på den svaga ekonomiska situationen än han brukade.

– Jag tror att i osäkra tider finns det alltid en chans att du hamnar i ekonomiska svårigheter. Det finns alltid en viss oro. Det är inte så dåligt för tillfället men det skulle kunna ändra sig på några minuter, sade han.

Han sade att han är försiktigare med sina utgifter nu än han brukade vara, men föredrar att äga ett hus i stället för att ”kasta bort pengar på hyran.”

Songping Yu, ingenjör
i Maryland, har ägt sitt hus i fyra år och ser det som ”den amerikanska drömmen.” Han sade sig inte vara orolig över att förlora sitt hem ”så länge jag kan behålla mitt jobb.”

Yu sade att hans säkerhet beror på hans jobb – vilket han inte anser vara lika säkert som tidigare.

– Byggnadsmarknaden och marknaden för infrastrukturutvecklingen har gått långsamt men Obama har planer på att finansiera utvecklingen inom den närmaste framtiden, sade han. Yus utgiftsvanor har inte förändrats nämnvärt.

Bland de anställda i USA
hade endast 35 procent av de utfrågade tillräckliga besparingar för att rida ut en arbetslöshet på mer än sex månader.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21272/