Amerikan dömd till sex års arbetsläger i Nordkorea
Frisläpp USA-missionären Kenneth Bae säger plakatet vid en demonstration i Seoul där protester mot den Nordkoreanska regimen ägde rum i februari 2014. (Foto: Ed Jones / AFP /Getty Images)


En nordkoreansk domstol dömde på söndagen en 24-årig amerikansk man, Matthew Miller, till sex års arbetsläger för att ha tagit sig in i landet olagligt och försökt begå spionage, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Rättegången mot den amerikanske medborgaren från Kalifornien, som greps i april, varade i omkring 90 minuter.

USA anklagar Nordkorea för att använda ”Miller och två andra fängslade amerikaner som brickor i ett diplomatiskt spel”, enligt brittiska BBC. Nordkoreanska myndigheter har inte direkt specificerat anklagelserna mot Miller, men de hävdar att han rev sönder sitt visum och krävde asyl.

Enligt åklagarsidan ska Miller ha sagt under rättegången att han haft ”vilda ambitioner” på att tillbringa tid i nordkoreanskt fängelse för att på så vis få inblick i situationen för de mänskliga rättigheterna, rapporterar AP.

De två andra amerikanska medborgarna är Kenneth Bae, som varit fast i Nordkorea sedan 2012 och för närvarande sitter inspärrad i ett arbetsläger utanför Pyongyang, och Jeffrey Fowle  som väntar på rättegång.

I början av september sade Vita Huset i Washington att det är ”topprioritering” att få hem de tre fängslade amerikanska medborgarna. Alla tre har vädjat till USA:s regering att skicka en representant till Pyongyang för att få dem frisläppta.

Koreansk-amerikanske missionären Kenneith Bae greps i november 2012. Han dömdes till 15 års arbetsläger för att ha försökt störta den nordkoreanska regeringen.

Jeffrey Fowle kom till Nordkorea som turist och greps för att ha lämnat en bibel på en offentlig plats. Att sprida kristendomen i Nordkorea ses av myndigheter som uppvigling.