Amerikan attackerade militärbas i Somalia
Kenyanska demonstranter håller skyltar när de marscherar under ett massmöte till stöd för Kenyas militära intrång i Somalia i Nairobi, den 28 oktober. Somalias Shebab-militanta lovade den 27 oktober att bekämpa Kenya och uppmanade sympatisörer att genomföra omfattande attacker på östra Afrikas största ekonomi. (Foto: Simon Maina / AFP / Getty Images)


En av de två män som genomförde attacken mot en militärbas i Mogadishu i helgen var amerikansk medborgare av somaliskt ursprung, Abdusalam al-Mujihajir från Minnesota, påstår den militanta gruppen al-Shabab.

Enligt AFP spelade al-Shabab-vänliga radiostationer upp det som verkar vara Abdusalam al-Mujhajirs sista ord i sina sändningar.

Al-Muhajir sade att han ”ville dö som en martyr”. Han hade redan tillbringat två år i Somalia tillsammans med militanta al-Shabab-anhängare, enligt nyhetsbyrån. Al-Shabab har kopplingar till al-Qaida och anses vara en terroristorganisation av USA och andra västerländska regeringar.

– Jag är en amerikansk medborgare som växte upp i USA. Mina föräldrar tog mig dit vid 2 års ålder, sade han också.

I en annan inspelning som CNN fått tag i, uppmanar al-Muhajir ”bröder och systrar” att ”göra jihad” vart än i Europa, Asien, Afrika, Kina eller Australien de hittar icke-muslimer.

En talesman för al-Shabab, Sheikh Mohamed Ibrahim, bekräftade attacken och sade att amerikanerna ”igår drabbades av en helig attack som dödade många fiender”, enligt AFP. Gruppen sade sig ha dödat 80 fientliga soldater i attacken.

En talesman för Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor rapporterade att endast två soldater skadades i attacken, enligt rapporten.

Översatt från engelska