Ambassadör tillfrågad att besöka blind aktivist i husarrest


USA:s nye Kinaambassadör Gary Locke fick en inbjudan av kinesiska internetaktivister. De ville att han skulle besöka en av Kinas mest förtryckta människorättsförsvarare, den blinde aktivisten Chen Guangcheng, som sitter i husarrest. Aktivisterna ansåg att nationaldagen den 1 oktober var ett perfekt tillfälle för ett sådant besök.

Kineser beundrar Lockes enkla livsstil, uppträdande och goda hjärta. Enligt dem är han en exemplarisk och pålitlig ämbetsman som lever som en vanlig människa och bryr sig om vanliga människor.

Omvärlden vet om den blinde aktivistens situation. Han har suttit i husarrest tillsammans med sin fru och unga dotter i Linyi, Shandongprovinsen i över ett år. Chen och hans fru har misshandlats av säkerhetspolis flera gånger utanför huset. De har även fått sina ägodelar konfiskerade, inklusive barnets leksaker.

Chen tillåts inte att ha någon som helst kontakt med folk utanför hemmet. Olika grupper av aktivister har försökt besöka Chen, men har stoppats av myndigheter.

I början av september åkte mästare Miaojue, en buddistisk aktivist och flera andra till Linyi för att ta reda på om Chens dotter fick gå i skola. De stoppades och rånades, och tvingades hem till sina hemstäder av okända personer.

Pang, en av personerna i en grupp som försökte, men misslyckades med att besöka Chens familj, berättade för Radio Free Asia (RFA) att de ska försöka att igen bege sig till Linyi innan den 5 oktober.

Många har uttryckt sin önskan på Sina.net om att de vill besöka Chen.

Wen Yuncao, en internetskribent i Hongkong, har uppmanat Locke på sin Sina Weibo, Kinas största mikroblogg, att besöka Linyi för att förstå verklighetens Kina.

Han berättar för RFI att han fått uppgifter om att myndigheterna i Linyi har avsatt omkring 34 miljoner kronor för att ”hantera Chen” de kommande fem åren. Linyis myndigheter är osäkra huruvida man kan hålla budgeten. Ett sådant beslut måste godkännas av centralregeringen, sade Wen.

Wen säger att många internationella organisationer under de senaste åren har stöttat Chen, men utan framgång. Han  erbjöd på sin mikroblogg Locke att åka till Linyi.

– Om ambassadör Locke bestämmer sig för att åka dit, kommer han i alla fall inte att misshandlas som de andra, sade Wen.

Mediearbetaren Bei Feng skrev på sin mikroblogg: “Att Gary Locke besöker Linyi får förstås politiska konsekvenser. Det reflekterar också den nuvarande regeringens ovilja att handla och dess omänskliga natur när aktivister ber en utländsk ambassadör vädja för en vanlig kinesisk medborgares frihet. Den här näst intill absurda situationen har lett till ifrågasättande av den nuvarande regeringens legitimitet.”

Sun Wenguang, professor
emeritus vid Shandongs universitet, svarade de engagerade nätaktivisterna:

– Chen är inte i fängelse. Han hålls isolerad i sitt eget hem och får inte ta emot besökare. Vill den nuvarande regeringen göra Kina till ett stort fängelse? Att man inte får besöka honom är helt enkelt olagligt. Jag hoppas att ambassadör Locke får reda på situationen genom ett besök och kan avslöja den till omvärlden.

RFA ringde upp ställföreträdande kommunistpartisekreteraren Zhang Dianhu i Linyi för att ställa frågor kring Chens situation. Zhang svarade att han inte visste någonting. RFA berättade för honom att Chens situation har uppmärksammats internationellt. De bad Zhang berätta om Chens tillstånd. Men han lade på luren.

Chen fick fyra års fängelse för att ha avslöjat tvångsaborter och tvångsteriliseringar som en del av den kinesiska regimens ettbarnspolitik. När han frisläpptes den 9 september förra året sattes han i husarrest.

I juni publicerade USA-baserade China Aid Association ett brev av Chens fru, Yuan Weijing, där hon beskriver den upprepade misshandeln hon och Chen har fått utstå samt de lokala tjänstemännens trakasserier mot hela familjen.

Från årets början har västerländska journalister försökt besöka Chen, men har stoppats och tvingats tillbaka där de kom ifrån.

Översatt från engelska