Ambassadens skrämskott fick motsatt effekt


För ungefär ett år sedan ringde det till ordföranden i Linköpings kultur- och fritidsnämd Johan Lundgren (c). Kinas ambassad hotade med försämrade Kinarelationer om Linköpings kommun tillät det New York-baserade danskompaniet Shen Yun att framträda på Konsert & Kongress. Ett skrämskott visade det sig.

Ambassadsekreteraren undrade om Lundgren ”visste vad det var för typ av föreställning” och ville misstänkliggöra såväl arrangören som showen.

– Och så sade han att ”det vore synd om detta skulle påverka relationerna mellan Linköping och Kina”. Det får man ju tolka som man vill, sade Lundgren.

– Jag var tydlig med att yttrandefriheten gäller här.

Det hela fick rakt motsatt den verkan som Kinas ambassad eftersträvade. Showen som bygger på Kinas 5000-åriga kulturarv fick ett massivt stöd av både politiker och allmänhet. Föreställningarna blev en publiksuccé och en seger för yttrandefriheten.

I helgen kommer Shen Yun tillbaka till Linköping för tre föreställningar, en på fredagskvällen och två på lördagen.

I backspegeln konstaterade Johan Lundgren att hotet han mottog från ambassaden var ett skrämskott.

Det stöd han och andra Linköpingspolitiker visade har inte försämrat Linköpings relationer med Kina, såvitt han vet.

–  Jag sitter i kommunfullmäktige och det finns ett ganska omfattande samarbete med kinesiska regioner och företag. Vi har också haft besök från Kina under året, sade han.

Kanske har det haft betydelse att en annan politiker sagt ifrån. Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (fp) fick samma typ av samtal som Johan Lindgren, inför Shen Yuns framträdande i Stockholm förra året. Hon har inte märkt av något liknande i år.

– Jag har träffat min motsvarighet i Peking och muntligen sagt ifrån att det är ett beteende vi inte accepterar och att vi förutsätter att det inte sker igen.

Samtalet skedde med Peking stads politiskt ansvarige för kultur och idrott för ett halvår sedan i Stockholms stadshus.

– Jag tror att det tog skruv, sade Madeleine Sjöstedt.