Alltfler italienare flyttar utomlands
Ett italienskt frimärke avbildar italiensk emigration det senaste århundradet. Utvandringen fortsätter med oförminskad styrka på grund av den italienska ekonomins nedgång. Frimärket heter ”Italiensk emigration i världen”. (Foto: Shutterstock)


Flykten från Italien har inte upphört, italienarna packar och landet avfolkas. Fler och fler tar beslutet att lämna landet och starta på nytt utomlands. Antalet som flyttar ut är nästan dubbelt mot antalet nyanlända.    

Det ligger inte alls på samma nivåer som under den stora emigrationsvågen i slutet av 1800- och början av 1900-talet då miljontals italienare flydde från misär och hunger. Först lämnade folket de norra regionerna, sedan de södra och de flesta tog sig till Amerika. Men fortfarande noterar ’Migrantes Foundation’ en konstant ström av enkelbiljetter, och den huvudsakliga anledningen är recessionen och rädslan för arbetslöshet.

Efter andra världskriget hade man resväskor i papp, restiden tog flera veckor och man fick sitta i karantän. Nu är det andra tider, billiga flyg och smartphones gör det lätt att hålla kontakt med föräldrar och vänner. Rapporten ”italienare i världen” som presenterades i Rom den 8 oktober i år visar att cirka 94 000 har lämnat sin italienska hemstad under 2013, 16 procent fler än året innan.

De flesta flyttar till Storbritannien. Bara under de första sex månaderna 2014 fick Aire (register över italienare som bor utomlands) 12 933 nyregistrerade. Det är 75 procent fler än 2013. Därefter kommer andra europeiska länder som Tyskland, Schweiz och Frankrike. I Aire-registret finns sedan tidigare 4 482 115 italienska medborgare bosatta utomlands.

Unga flyttar

De senaste åren är det flest män som flyttat, fast skillnaden är inte så stor. Under 2013 var det 56,3 procent och 2012 56,2 procent. Det är ingen överraskning att den unga generationen vill prova lyckan på annat håll. Italien har bland den högsta arbetslösheten i OECD-länderna, cirka 40 procent av 18 till 34-åringarna. Av de som arbetar har hälften tillfälliga arbeten och en av tre lever nu i ett annat land.

– Det är inte korrekt att tala om kompetensflykt, sade Mario Giro, vicesekreterare för utrikesärenden, vid presentationen av rapporten. Nu för tiden flyr italienarna inte från krig och religiös förföljelse men de kan göra ett val. Andra länder kan erbjuda bättre arbets- och levnadsvillkor till högutbildade personer och fenomenet är utbrett.

– Idag betyder migrera att flytta men ändå kunna upprätthålla kontakten med familjen via Skype plus möjligheten att återvända. Folk flyttar inte definitivt, tillade Giro.

Förra året tilldelade European Research Council (ERC) 312 forskare 575 000 000 euro att dela på för att förbättra deras projekt. Bland dem fanns 46 italienare, näst efter Tyskland (48) men endast 20 av dem arbetar för närvarande i Italien.  

Italiensk gemenskap

Även på sociala medier ökar antalet grupper och sidor som vänder sig till italienska samhällen utomlands. Det är en digital plats där folk kan dela sina framgångar och bakslag. Det är en variant av de gamla gemenskaps- och hjälpsamhällena som funnits de senaste århundradena för att hjälpa italienska familjer i trubbel.

Onlineportalen italienelmondo.it (italienare i världen) visar att det finns över 7500 italienska sammanslutningar världen över, de flesta i Nordamerika. Om man skriver ”Italiani in…” kommer det dussintals val, även i Australien och Japan, med tiotusentals kontakter.

I mer än ett århundrade har italienska föreningar utomlands kompenserat statens frånvaro och traditionen lever vidare in i den digitala eran. Fortfarande idag kan den här gemenskaps- och hjälpviljan spåras hos italienarna. Traditionen med gemenskap och solidaritet har blivit ett sätt att vara italienare som verkar utanför de nationella gränserna, kan man läsa i rapporten.

Läs originalartilkeln på