"Allt var storslaget på sitt sätt"
Paret Weimer såg Shen Yun Performing Arts för första gången på påskdagen. (Foto: Annie Hao/ Epoch Times Sverige)


Huvudstaden hade en smak av försommar denna påskdag i april.  Ute på Djurgården uppträdde artistgruppen Shen Yun Performing Arts från New York som tog med sig sin publik på en resa genom Mittens Rike, från civilisationens skapelse fram till idag.

Shen Yuns uppdrag är att väcka liv i  Kinas 5 000-åriga kulturarv. Ett berömt fornfynd, som upptäcktes av några bönder 1974, är terrakottaarmén som har vakat över kejsare Qin Shihuangdis grav alltsedan Qindynastin för 2000 år sedan. Idag vaknade armén till liv på Cirkus scen i Shen Yuns färgsprakande dansnummer, ackompanjerade av livliga toner från orkesterdiket.

Annie Weimer, kroppsterapeut och akupressör, uppskattade Shen Yuns terrakottaarmé i ”Minnen från den storslagna Qindynastin” lite extra, då hon haft förmånen att uppleva delar av armén då de ställdes ut på Östasiatiska muséet i höstas och vintras, berättade hon. Annie Weimer såg Shen Yuns föreställning tillsammans med sin make, som är företagsledare inom glasindustrin. Hela föreställningen var storslagen, tyckte de.

– Allt var storslaget på sitt sätt.  Det är så väl koordinerat med alla dessa färger och de graciösa rörelserna. Det var väldigt fint med filmduken bakom, det kändes nästan tredimensionellt. Man var med på något sätt och samtidigt fick man ta del av olika landskap i, som jag förstår det, Kinas olika provinser, sade herr Weimer.

Resan går genom Kinas Min Nan-region och Yi-folkets by i söder, till Mongoliets slätter i norr. Publiken fick träffa historiska figurer som den motsägelsefulle hjälten Lu Zhishen, som dök upp i litteraturen för 600 år sedan, och Apkungen Sun Wukong där han överlistar Zhu Baije, den gamle galten. De fick även se lekfulla munkar och himmelska skönheter, damer från Tanghovet och manchurisk elegans.

Annie Weimer uppfattade ett andligt budskap i föreställningen, sade hon.
– Att lära sig att vara en bra människa, för det är väldigt svårt. Att vörda naturen, att vörda livet, att vörda varandra också. Att växa som människa i anden. Det är viktigt tycker jag.

Hon fastnade för Shen Yun redan då hon tittade på gruppens hemsida, men nu när hon sett föreställningen tycker hon ändå att den överträffar hennes förväntan. Hon använde ord som magnifikt för att beskriva sin upplevelse.
– Det är väldigt kvinnligt. Väldigt, väldigt vackra färger, vackra tyger, och koreografin är underbar! Det omfattar allting!

Fler föreställningar

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.

Det finns finns fortfarande chans att se Shen Yun på Cirkus i Stockholm den 25, 26 och 27 april. De åker sedan vidare till Wien och Bratislava.

För mer information: http://www.shenyunperformingarts.org