Allt större säkerhetspådrag i Peking
Kinesiska paramilitära poliser vaktar Himmelska fridens torg i Peking, 4 juni 2014. (Kevin Frayer/Getty Images)


Säkerheten har höjts i Peking. Specialstyrkor och beväpnad polis patrullerar på gatorna och gatuförsäljare har rekryterats för att spionera på andra medborgare. Säkerheten började bli hårdare redan i oktober förra året då en uigurisk familj körde in sin bil i människor på Himmelska fridens torg och dödade flera personer.

På torgen framför de fyra stora tågstationerna har vanlig polis fått förstärkning av beväpnade specialstyrkor och polishundar som patrullerar området.

Enligt The Beijing News bär de poliser som patrullerar dessa stationer nyutfärdade revolvrar.

Plattformen vid Pekings södra station var tidigare en plats där petitionärer samlades. Nu får folk inte längre vistas där någon längre period. En vakt har satts ut i vänthallen vid den södra stationen för att förhindra petitionärer från att komma in.

Petitionärerna har rensats bort från platser som de vanligen samlas på, och deras ägodelar har beslagtagits.

Trafikpolisen började bära handeldvapen den 1 juni, och över 2 700 tjänstemän har också fått vapen och spridits ut bland gatupatrullerna.

Beväpnade specialstyrkor finns nu vid alla viktiga korsningar, och det finns även en rad med beväpnade poliser framför Pekings kommunalutskott och vädjanskontoret.

Polisen frågar rutinmässigt ut besökare på Himmelska fridens torg.

Pekingbon Yang Qiuyu sade till Epoch Times:

– Myndigheterna ignorerar folks problem och använder terroristbekämpning som en ursäkt för att rikta vapen mot folk. Det här kommer bara att leda till att folk gör uppror. Folk hade ett visst förtroende för regeringen förr, men inte längre.

Den 20 juni hölls ett antiterroristmöte i Peking, där tanken var att man skulle bygga upp ett underrättelsenätverk på 100 000 personer, bland annat gatuförsäljare, tidningsförsäljare och parkeringsföreståndare. Myndigheterna lovade kontanta belöningar på mellan 1 000 och 40 000 yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) till den som kom med användbar information.

– Myndigheterna har lurat skomakare och gatuförsäljare att delta i det här. Regeringen behandlar folket som fiender, sa Yang Qiuyu.

– Nu finns det till och med poliser på bussarna. I fredags såg jag 13 poliser som strömmade ut ur en buss jag tog. Jag trodde inte det var sant.