Allt fler sandstormar i Kina
Sandstormarna har blivit allt värre i Kina de senaste åren. (Foto: AFP)


Fram till mars i år har Peking drabbats av nio sandstormar. Kinesiska ämbetsmän säger att de miljöbetingade problemen har blivit en viktig fråga som påverkar både ekonomin, samhället och politiken. Kommentatorer tror att roten till problemet ligger i Kinas politiska fokus på den ekonomiska utvecklingen och försakande av miljöfrågorna.

I ett nyhetsbrev den 2 april sade Kinas meteorologiska byrås prognosdepartements vicedirektör Zhai Panmao att det fram till mars i år varit nio sandstormar i landet varav två, i Inre Mongoliet och provinsen Gansu, var väldigt allvarliga. En av sandstormarna var i staden Shenyang i provinsen Liaoning och drog med sig 14 000ton sand.

Med en kraftig ökning under 2006 har sandstormarna blivit allt vanligare i Kina. Den 17 april 2006 drog över 330 000 ton sand in över Peking över en natt och i vissa områden pågick sandstormarna i flera månader. I år har sandstormarna kommit tidigare än normalt.

Tillfrågad om sandstormarna sade kommentatorn Zhang i Peking att orsaken till miljöproblemen ligger i beslut av högre myndigheter och att det var omöjligt att lösa problemen genom att bara förlita sig på allmänheten.

Hongkonganalytikern Cai Yongmei sade att grunden till Kinas svåra miljöproblem finns i regimens politik att fokusera på den ekonomiska utvecklingen och ignorera miljöskyddet.

Den 31mars höll Peking sin ”Det Gröna Kina – Miljödag” mitt i en sandstorm där man knappt kunde se solen.

Översatt från engelska.” target=”_blank”>Originalartikel på kinesiska.