Allt fler kvinnor från Kina vill föda i Hongkong
Joyce Wong, en 30-årig gravid kvinna deltog i en demonstration i Hong Kong den 15 januari 2012. Demonstrationen hölls för att stoppa kvinnor från Kina att föda i staden.(Foto: Joyce Woo/AFP)


Hongkong är ett populärt mål för tusentals kvinnor från fastlandet som vill åka dit och föda barn. Men myndigheterna försöker att få bukt med problemet genom att åtala så kallade födelseagenter.

En 29-årig kvinna, som har erkänt att hon hjälpt kinesiska kvinnor att komma in på Hongkongsjukhus, dömdes till 10 månaders fängelse den 13 februari.

Under rättegången, som är den första i sitt slag, anklagades Xu Li för att vara en “födelseagent”. Hon erkände sig skyldig till att ha överträdet villkoren för att få stanna i Hongkong och att hon ljugit om sin verksamhet till en migrationstjänsteman, vilket innebär att hon förbjuds att fortsätta sin affärsverksamhet i Hongkong, enligt AFP.

“Vi är glada över domen
”, sade Christine Chan för AFP. Chan är talesperson för en populär Facebook-kampanj mot fastlandskvinnor som föder i Hongkong.

“Domaren förmedlade ett väldigt starkt budskap, att agenter som uppmuntrar gravida kvinnor från Fastlandskina att vänta tills sista stunden och sedan göra allt för att komma in på Hongkongs akutmottagningar, sätter andras liv på spel.”

“Vi vet inte om den här domen kommer att avskräcka andra, så vi ber myndigheterna att fortsätta följa utvecklingen”, sade Chan.

Agenterna fungerar
ungefär som en resebyrå som ordnar alla researrangemang för kvinnor som önskar föda i Hongkong.

NBC rapporterar om en typisk sådan agent som tar upp till 21 000 kronor i betalning för sina tjänster. De flesta av hans kunder är från fastlandets rikaste områden som Guangdong, Zhejiang, Peking och Shanghai.

Det är inte förvånande att sjukhusinrättningar i Hongkong har kämpat för att klara av tillströmningen av kvinnor från fastlandet. Av de 88 000 födslarna i Hongkong 2010, var det ungefär 45 procent som föddes av kinesiska kvinnor från fastlandet, enligt Hongkongs regering.

Många väljer att föda i halvautonoma städer eftersom det garanterar automatiskt medborgarskap för de som föds på ön. Det innebär bättre utbildningsmöjligheter, bättre hälsovård och större frihet jämfört med diktaturen i Kina.

Vissa barnavårdscentraler är fullbokade till september, vilket har upprört kvinnor i Hongkong som kämpar för att få en plats där.

Hälsomyndigheter i Hongkong har tack vare allmänhetens påtryckningar infört kvoter för personer som inte är bosatta på ön. För närvarande tillåts 3 400 kvinnor utanför ön att föda på sjukhusen i Hongkong, jämfört med förra året då siffran var 10 000. Privata sjukhus tillåts handha 31 000 födslar av kvinnor bosatta utanför Hongkong.

Översatt från engelska.