Alla hjärtans dag – romantisk dag med mystiskt ursprung
Det första Valentinkortet kan ha lämnats av en dödsdömd präst som lät viga kristna par mot den romerska kejsaren Claudius II:s vilja. (Grafik: Jens Almroth)


Alla hjärtans dag närmar sig och runt om i landet har många säkert fullt upp med att förbereda kort, choklad och presenter. Dagen är ett tillfälle att yppa sin uppskattning för någon som hållits hemligt kär. Men traditionens verkliga ursprung är höljt i historiens dunkel.

Det finns flera varianter av berättelsen om Valentin, som dagen är uppkallad efter.

En teori är att dagen kom till för att minnas biskop Valentin från staden Interamnan, idag Terni, nära Rom. Han avrättades på 200 talet e kr under förföljelse av kejsare Aurelian och hans anhängare.

Enligt en mer folkkär berättelse är att dagen är kallad efter S:t Valentin, en präst som levde i antikens Rom. Han halshöggs den 14 februari år 267 på befallning av Claudius II för att han utförde vigslar mot kejsarens order. Claudius hade förställningen att gifta män var dåliga soldater och han behövde alla unga män till sin armé.

Sedan finns de som hävdar att Valentin i Terni och Valentin i Rom faktiskt var en och samma person.

Historien om Roms Valentin väger tyngst bland vissa forskare som grundar sina åsikter på avgörande händelser i detta kärlekshelgons liv. Valentin var både läkare och präst. Han förargade kejsaren Claudius med sina vigslar.

Under sin fängelsevistelse, i väntan på avrättningen, fick Valentin regelbundet besök av fångvaktarens blinda dotter. Kvällen innan avrättningen lämnade han henne en lapp på vilken han skrev ”från din Valentin”.

Det hävdades att den unga flickan på ett mirakulöst sätt återfick sin syn, vilket gjorde det möjligt för henne att läsa vad Valentin skrivit. Vad som verkligen hände kommer vi aldrig att få veta, men det är erkänt att flickans syn var faktiskt återställdes ungefär vid den tiden.

Två hundra år senare, år 496, erkände påven Gelasius miraklet med Valentin och den blinda flickan. Valentin helgonförklarades och hans kvarlevor flyttades till S:t Praxedeskyrkan i Rom.

År 1415, på andra sidan Engelska kanalen avsände hertigen Charles av Orleans ett brev, i vilket han kallade sig själv ”hennes Valentin” till sin fru som satt fängslad i ett torn i London. När ryktet om detta spreds började andra människor att avsluta sina brev med ”från din Valentin”. Detta skedde huvudsakligen mellan hemligt förälskade unga par.

Överdådiga och exklusiva handgjorda Valentinkort introducerades under det tidiga 1800-talet. I Massachusetts, USA, övertalade på 1840-talet den 19-åriga Esther Howland sin far, som ägde en bokaffär, att trycka ett prov med små Valentinkort på papper med mönstrade kanter som kunde massproduceras. Sedan tvingade hon sin motvillige bror att visa korten för kunderna när han reste runt för att sälja faderns produkter.

Esther hoppades på beställningar för 200 dollar, men det blev otroliga 5 000 dollar. Med hjälp av vänner byggde hon Amerikas första produktionslinje för hälsningskort och snart var omsättningen över 100 000 dollar om året. Idag säljs uppskattningsvis mer än en miljard Valentinkort i världen varje februari.

Anmärkningsvärt nog gifte Esther Howland sig aldrig. Hon dog 76 år gammal.