Alla har chans att förändra världen


Den senaste tidens händelser i Tunisien, Egypten och Libyen har fått folk att fundera på Kinas framtid.

Vissa tror att det är en väldigt liten chans att det utvecklas en kontrarevolution i Kina, jämfört med i andra länder. Kina saknar en stor motkraft till kommunistpartiet, militären är inte självständig och folket har varit förtryckt en lång tid. Livet under den tyranniska regimen har fått många människor att tycka att ”ett dåligt liv är ändå bättre en en bra död”.

Bara några få miljoner av de femhundra miljoner kineser som använder internet är intresserade av politik och besitter den kunskap som krävs för att bryta igenom internetblockaden. Dessutom är de splittrade, vilket gör det svårt för dem att bekämpa den kinesiska kommunistregimen. Efter att makthavarna intrigerade och manipulerade för att slå ned Jasmindemonstrationer tappade många människor ork och tro.

Men vi behöver faktiskt inte vara så pessimistiska.

Under den drygt 200-åriga industriella epoken har allting handlat om enande och makt. Samhällshierarkin är som en pyramid där människorna i toppen kontrollerar de stora massorna på botten.

Förr i tiden samlades alla kinesiska familjer varje dag för att se statliga CCTV:s nyhetsprogram. Nu förtiden finns det många fler alternativ. Vissa kanske besöker en speciell webbsida medan andra kanske lyssnar till radion, några orerar på olika internetforum medan andra uttrycker sina åsikter på Twitter.

Ett annat fenomen är att informationsteknologin med kraft ödelagt de auktoritära systemen från det förgångna. Den som jobbar hårt kan få fler besökare till sin blogg än vad CCTV har tittare. Internet bygger på att alla har en likvärdig chans att bli en upphöjd och stor människa. Under informationseran kan var och en bli en auktoritet.

Ta exempelvis Jasminrevolutionerna i Nordafrika och Mellanöstern. De leddes inte av några traditionella oppositionspartier. De startades snarare av en rad sammanträffanden som förde samman unga människor som aldrig förut sysslat med politik.

Det var inte bara makthavarna som inte kunde förutse revolutionerna. Inte heller de unga revolutionsledarna hade en aning om att deras små enskilda förmågor skulle leda till en så stark fjärilseffekt. Många säger att det var Guds verk.

Även om bara en liten andel av den kinesiska befolkningen kan bryta igenom censuren och se sanningen, så är dessa människor frön av hopp. Ett ljust hål har nu öppnats i det mörka järnhuset. För det räcker att bara en procent av människorna i dagens samhälle delar samma övertygelse, så kommer de att skapa förändringar för hela samhället.

I internetåldern har alla chansen att förändra världen.

Hoppets frön har spridits över världen.

Artikeln har tidigare publicerats i New Epoch Weekly

chinareports@epochtimes.com

Översatt från engelska