Alkohol kan öka risken för hudcancer
Måttligt drickande, ett eller två glas vin varje dag, kan leda till ökad cancerrisk visar forskning. (Foto: AFP/ Patrik Stollarz)


Ny forskning har visat att alkoholdrickande kan göra huden mer mottaglig för cancer, rapporterar BBC News.

Enligt färska siffror från Socialstyrelsen är hudcancer, malignt melanom och övrig hudcancer, den cancerform som ökar mest  i vårt land.

Alkohol är kanske inte en riskfaktor man vanligtvis förknippar med hudcancer. Men etanol kan omvandlas till acetyldehyd när det intas och denna kemiska förening kan påverka huden så den blir  känsligare för skadliga UV-strålar, fastslår forskarna bakom en ny studie, som publicerats i tidskriften British Journal of Dermatology.

Det kan dock finnas andra faktorer som kan ha betydelse vid utveckling av hudcancer, som att man inte tänker på att skydda sig med kläder eller solskyddsmedel när man vistas i solen, påpekar forskarna.

Forskarlaget undersökte 16 olika studier som omfattade över 6 000 deltagare och kom då fram till att ett intag av en eller flera alkoholhaltiga drycker ökade risken för hudcancer med 20 procent.

Ju mer man dricker desto mer ökar risken. De som drack mer än 50 g etanol om dagen, vilket motsvarar fem starköl, löpte ökad risk med 55 procent att utveckla malignt melanom, jämfört med de som dricker sällan eller inte alls.

”Vi vet att när man utsätts för UV-strålning vid intag av alkohol förändras kroppens immunförsvar, förmågan att producera en normal immunreaktion”, säger Eva Negri vid universitetet i Milano, en av forskarna bakom studien.