Alice Munro populärt val till Nobelpriset i litteratur
Alice Munro på bild från Irland 25 juni 2009. (Foto: Peter Muhly / AFP)


Den kanadensiska författaren Alice Munro anses av Svenska akademien vara ”den samtida novellkonstens mästare” och för det får hon Nobelpriset i litteratur 2013.

Alice Munro är född 1931 i den kanadensiska provinsen Ontario där modern var lärare och fadern rävfarmare. Hon påbörjade journaliststudier men avbröt dessa när hon gifte sig 1951. Tillsammans med mannen öppnade hon en bokhandel i Victoria, British Columbia.

Munro hade skrivit berättelser ända sedan tonåren men 1968 kom hon ut med sin första bok, novellsamlingen `Dance of the Happy Shades´ som hon fick goda recensioner för i Kanada.

Munros novellkonst är finstämd med klar stil och psykologisk realism, skriver Svenska Akademien.

– Hon är fantastisk på att beskriva människor, sade Svenska Akademiens Peter Englund i en intervju där han gratulerades till valet av en populär nobelprisvinnare.

”Hennes berättelser utspelar sig gärna i småstadsmiljöer, där människors kamp för en anständig tillvaro ofta resulterar i relationssvårigheter och moraliska konflikter – problem som har sin grund i generationsskillnader eller kolliderande livsambitioner. Inbyggda i hennes texter finns ofta skildringar av vardagliga men avgörande händelser, ett slags epifanier, som kastar ljus över den omgivande berättelsen och låter existentiella frågor träda fram i blixtbelysning”, står det att läsa i pressmeddelandet från Nobelprize.org.