Alger – ett nytt vapen mot karies
En ren frisk munhåla med hela tänder är vad vi helst önskar oss. Trots noggrann och daglig tandborstning drabbas vi ibland av problem med tänderna och måste besöka tandläkaren. Nu har brittiska forskare upptäckt att enzymer i alger kan skydda mot karies. (Foto: AFP/Attila Kisbenedek)


Trots regelbunden och noggrann tandvård kan man ändå drabbas av karies och tandproblem. Nu har brittiska forskare sett att enzymer från alger som tillsätts i tandkräm och munvatten kan skydda tänderna mot karies, rapporterar BBC.

Det är svårt att hålla rent mellan tänderna men nu har forskare vid Newcastle University upptäckt att Bacillus licheniformis kan skydda tänderna mot plack där tandborsten inte kommer åt.

Laboratorietester har visat att mikrobernas enzymer klarar av att bryta ner placken och avlägsna bakterier som kan orsaka karies.

”Plack på tänderna består av bakterier som samlas för att kolonisera ett område i ett försök att driva ut eventuella konkurrenter, säger Nick Jakubovics, vid universitets forskarskola i odontologisk vetenskap till BBC.

Han fortsätter: ”Traditionella tandkrämer fungerar genom att skrubba bort plack som innehåller bakterier – men det är inte alltid effektivt – det är därför som människor som ytterst noggrant rengör sina tänder ändå kan få hål.”

Forskarna såg att enzymet från alger kan ta bort oönskade bakterier från tänderna.

Jakubovics tror inte på att ta bort plack helt och hållet utan att skala bort de skadliga bakterierna som Streptococcus mutans, som orsakar karies.

Nu hoppas forskarna på att kunna ta fram produkter med enzymet i form av pasta, munvatten och protesrengöringslösning.

De nya rönen har presenterats på en stämma vid Society for Applied Microbiology, den organisation som finansierat forskningen tillsammans med Newcastle Healthcare Charity.