Ålesund - Norges jugendstad
Hamnstaden Ålesunds läge på den norska kusten fick staden att blomstra i början av 1900-talet. (Foto: Susan James/ Epoch Times)Hamnstaden Ålesunds läge på den norska kusten fick staden att blomstra i början av 1900-talet. (Foto: Susan James/ Epoch Times)

Hamnstaden Ålesunds läge på den norska kusten fick staden att blomstra i början av 1900-talet. (Foto: Susan James/ Epoch Times)

Efter tragiska omständigheter ledde en serie lyckosamma händelser till att en av Norges viktigare konststäder skapades.

Ålesund växte och var blomstrande vid det förra sekelskiftet. Med sitt strategiska läge på sju öar utmed Norges sydvästra kust hade stadens handelsmän blivit rika av fisknäringen.

En vinternatt sent i januari 1904 drabbade en fruktansvärd storm området. Ett av trähusen i staden fattade eld och nästa morgon var staden en rykande ruin med 11 000 hemlösa invånare.

1904 led Norge av svår arbetslöshet och mängder av byggarbetare dök upp i Ålesund på jakt efter jobb. Tysklans kejsare Wilhelm II hade besökt landet många gånger och förälskat sig i det. Han skickade flera skepp med arbetare och material för att hjälpa till med återuppbyggnaden av den belägrade staden.


Ingen byggnad är den andra lik i Ålesund, där design och mönster från nordisk mytologi och legender dominerar. (Foto: Susan james/ Epoch Times)

Ingen byggnad är den andra lik i Ålesund, där design och mönster från nordisk mytologi och legender dominerar. (Foto: Susan james/ Epoch Times)

Lyckligtvis hade Ålesunds välnärda handelsmän råd med det bästa och beslutade sig för att bygga upp staden i tegel och sten istället för det lättantändliga träet.

Femtio norska arkitekter och byggmästare som hade utbildat sig i England och Tyskland, och som var välbevandrade i den nya arkitektoniska stilen jugend, eller art nouveau, kom dit för att erbjuda sina tjänster.

Norges regering prioriterade återuppbyggnaden av Ålesund och tre år efter den förödande branden 1904 reste sig ett urbant landskap vid havets rand, nu kallat ”Europas mest fulländade jugendstad”.

Sekelskiftesarkitekterna i Ålesund var mestadels tränade i den tidigare tyska gotiska stilen och förkastade de tyska idéerna, förenklade den otydliga strukturella retoriken från den mytomspunna medeltiden och gav sig in på en synkretistisk ”nordisk” stil.


Nuvarande Svanapoteket har återskapats till sitt ursprungliga skick, från 1907. (Foto: Susan James/ Epoch Times)

Nuvarande Svanapoteket har återskapats till sitt ursprungliga skick, från 1907. (Foto: Susan James/ Epoch Times)

Ålesunds konstruktörer använde ett modellurval från det alltmer fashionabla arkitektoniska språket i jugendstilen. Det baserades på funktionell konstruktion, avskalad men med lekfulla linjer och ett överflöd av naturligt ljus.

Med motiv från den nordiska mytologin och vikingarnas historia byggdes husen med inspiration från naturliga former, tolkat genom idiosynkratiska, handgjorda arkitektoniska uttryck. Med sina rötter i art nouveau ger byggnaderna intryck av att ha växt upp på organiskt vis. Ingen byggnad är den andra lik i Ålesund.

Var du än vänder dig pockar strukturer och detaljer på din uppmärksamhet. Briljanta, stiliserade blommor från valv ovanför balkonger definieras av dekorativt smidesjärn. Fönstergluggar tittar fram i kontrasterande former och girlander av komplicerad, färgad ornamentering löper längs husfasaderna som, liksom legender som fågeln Fenix, som reste sig ur askan av det gamla och blev en hyllning till det nya.

Mot den norska bakgrunden med snötäckta berg och trånga fjorder är dagens Ålesund en arkitektonisk juvel vars invånare


Jugendstilsenteret i Ålesund är ett museum med interaktiva multimediautställningar. (Foto: susan James/ Epoch Times)

Jugendstilsenteret i Ålesund är ett museum med interaktiva multimediautställningar. (Foto: susan James/ Epoch Times)

upprätthåller dess strukturella integritet.

Staden är medlem i Réseau Art Nouveau Network, en organisation av 21 städer ämnad att konservera Europas karaktäristiska art nouveau-städer. Av de 600 byggnader som uppfördes i Ålesund mellan 1904 och 1907 står 400 kvar, vilket är den högsta koncentrationen av sådana byggnader i världen.

För att få en överblick över staden finns Jugendstilsentret, ett museum som införlivar interaktiva multimediautställningar. Museet är beläget i det före detta apoteket, Svanapoteket som byggdes mellan 1905 och 1907 och har restaurerats till sin ursprungliga form från 1907, fullständigt med ciselerade krysantemumtapeter i William Morris-stil från Japan, ändamålsenliga möbler och en kollektion av blyinfattade fönsterglas och glaskonst för visning på åtskilliga av golven.

Diabilder illustrerar Ålesund före, under och efter branden 1904, och museet låter dig besöka familjen som byggde husets bostads- och arbetsutrymmen. Där finns även ett kafé och en presentshop, och under sommarsäsongen erbjuds guidade turer till fots genom staden.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18666/