Ale Möller Band och Eric Bibb - unikt möte musikanter emellan
Ale Möller med sin bouzouki


Att se Ale Möller Band är något av en multikulturell upplevelse. En grekisk sångerska, en mexikansk slagverkare, en senegalesisk sångare, en skånsk multiinstrumentalist och dessutom – under torsdagskvällen på Kulturkalaset i Göteborg – en amerikansk bluessångare vid namn Eric Bibb.

Detta samarbete mellan Ale Möller Band och Eric Bibb var för mig ganska oväntat. Eric Bibb som har rötterna i den amerikanska blues- och gospelmyllan, och Ale Möller Band som spelar världsmusik av högsta klass.

Världsmusik är ett vitt begrepp och som rockmusiker är det inte lätt att analysera denna typ av musik. Man hör inte tydlig harmonik utan allt verkar bygga på rytmer och melodislingor, och det är svårt att avgöra vad som är improvisation och vad som är arrangerat.

Men visst hörs svenska folkmusikinslag och självklart tar grekiska sångerskan Maria Stellas och senegalesiska sångaren Mamadou Sene med sig sin kultur från sina respektive hemländer, både i form av musik och dans. Publiken var extra exalterad när Mamadou genomförde en dans upp och ner – stående, eller rättare sagt, dansande på sina två händer!

När Eric Bibb kommer in på scenen blir det plötslig tungt bluesgung. De andra musikerna sadlar om och det känns som ett ganska unikt ögonblick när dessa musiker möts. Men i en av Bibbs låtar, Fathers House, övergår bluesen nästan obemärkt till något typiskt Möllerskt, och sedan tillbaka till blues igen. Fantastiskt!

Det var en stor och heltaggad publik denna kväll och det gjorde säkert herr Möller varm i hjärtat. Han verkar vara något av en ambassadör för denna typ av musik, en musik som inte får så mycket uppmärksamhet den förtjänar.


Sångaren Mamadou Sene

Sångaren Mamadou Sene


En inlevelsefull Eric Bibb (Foton: Anders Eriksson, Epoch Times Sverige)

En inlevelsefull Eric Bibb (Foton: Anders Eriksson, Epoch Times Sverige)