Äldsta kalendern upptäckt i Skottland


En kalender som kan vara den äldsta som någonsin upptäckts, en serie av tolv gropar som tycks skildra månfaserna, är tusentals år äldre än den tidigare kända äldsta kalendern som fanns i det forntida Mesopotamien. Kalendern hittades i Aberdeenshire, Skottland, enligt rapporter.

BBC rapporterade att ett team lett av University of Birmingham sade att den forntida platsen skapades för omkring 10 000 år sedan av jägare och samlare.

Arrangemanget med 12 gropar upptäcktes för första gången 2004.

”Bevisen tyder på att jägare-samlare-samhällen i Skottland både hade behovet av och förfiningen att följa tiden över åren, och att korrigera för den säsongsvisa avdriften av månåret och att detta inträffade närmare 5000 år före de första formella kalendrarna man känner till i Främre orienten”, berättade Vince Gaffney, professor i landskapsarkeologi på Birminghams universitet, för BBC.

Han tillade att upptäckten ”illustrerade ett viktigt steg mot den formella konstruktionen av tiden och därmed själva historien.”

Richard Bates, i samarbete med University of St. Andrews, sade till Herald Scotland att mångroparna visar att det fanns mer ”förfining” i samhällena i det mesolitiska Skottland.

Den mesolitiska perioden – som låg mellan de paleolitiska och neolitiska perioderna – syftar på perioden mellan år 10 000 f.Kr. och år 5000 f.Kr.

”Detta är det tidigaste exemplet på en sådan konstruktion och det finns inga kända jämförbara platser i Storbritannien eller Europa under flera årtusenden efter att monumentet på Warren Fields konstruerades”, sade Bates.

Platsen upptäcktes när markeringar i grödorna noterades vid en undersökning från luften.

Groparna är belägna vid stiftelsen National Trust for Scotland’s Crathes Castles egendomar.

”Detta är ett anmärkningsvärt monument som än så länge är unikt i Storbritannien”, sade Shannon Fraser, arkeolog i stiftelsen, enligt ett citat i tidningen.

”Vår utgrävning gav en fascinerande inblick in i det kulturella livet för människor för runt 10 000 år sedan – och den här senaste upptäckten berikar ytterligare vår förståelse av deras förhållande till tiden och himlen.”

Översatt från engelska

.