Aladdin gjorde Roy Fares till Årets konditor
Roy Fares blev på fredagen utsedd till 2010 års konditor, vid Chokladfestivalen på Nordiska museet i Stockholm. (Foton: Anne Hakosalo)


25-årige Roy Fares från Örebro vann Årets konditor 2010, Svenska Mästerskapen för professionella konditorer. Tävlingen avgjordes under fredagen vid den årliga Chokladfestivalen på Nordiska museet i Stockholm.

Inför en intresserad publik visade de fem finalisterna sina hantverksmässiga talanger. Juryn föll för Roys Fares verk med motiveringen: ”För ett drömlikt utförande och en noggrannhet i arbetet som fick smakerna att sväva iväg. Ett spännande skyltfönster. För en Scheherezadisk fantasi och ett berättande som ger en upplevelse i tusen och en natt.”

Årets tema var sagor. Finalisterna tävlade med sagorna: John Bauer, Törnrosa, Aladdin, Trolltyg i tomteskogen och Alice i underlandet. Roy vann med temat Aladdin.

Det känns helt fantastiskt! Vinsten är ett personligt erkännande och innebär att jag får möjlighet att hjälpa till att lyfta konditorbranschen ytterligare under det kommande året, säger Roy Fares från PO Choklad & Konditori i Stockholm.

De tävlande hade till uppgift att under fem timmar tillverka tre tårtor: två för tio personer och en för sex personer. Utöver det skulle de göra en modern variant av en klassisk bakelse i 20 exemplar samt ett hemligt bakverk, vilket finalisterna först kvällen före finalen fick veta var biskvi.

Roys tårta Aladdin innehöll bland annat karamelliserade pistagenötter och persikokompott.

Tävlingen anordnades första gången 1988. Sedan 2003 avgörs tävlingen i samband med den årliga Chokladfestivalen på Nordiska museet.


Tårtan Aladdin och den skyltning Roy Fares gjorde vann juryns gillande.

Tårtan Aladdin och den skyltning Roy Fares gjorde vann juryns gillande.