Al-Qaida svär att hämnas bin Ladins död
Den här bilden som togs den 2 maj i Kaufbeuren, södra Tyskland, visar de olika nätsidorna av engelskspråkiga tidningar som rappoprterade om att Al-Qaida-ledaren Osama bin Laden hade dödats av amerikanska styrkor i Pakistan. (Foto: Karl-Josef Hildenbrand/ AFP)


Det multinationella islamiska nätverket kunde, med sitt nya tillkännagivande på internet, eliminera alla tvivel hos vissa om att bin Ladin verkligen har blivit dödad.

Al-Qaida sade att bin Ladins blod ”väger tyngre för oss och är mer värdefullt för oss och för alla muslimer än att spillas till ingen nytta”, enligt Reuters.

”Det kommer med Allah den Allsmäktiges tillåtelse att förbli en förbannelse som förföljer amerikanerna och deras kollaboratörer och jagar dem i och utanför deras land.”

Efter att bin Ladin skjutits i ansiktet och bröstet sade amerikanska tjänstemän att kroppen tvättades och begravdes till havs, vilket en del islamiska lärde hävdar inte är förenligt med islamisk sed.

-Vi varnar amerikanerna för att skada shejkens kropp eller utsätta den för någon form av oanständig behandling, eller skada någon av hans familjemedlemmar, levande eller döda, samt att de ska lämna kropparna till deras familjer, sade al-Qaida.

Al-Qaida uppmanade Pakistan att stå upp och ”tvätta bort den skam som har vidhäftats dem av en klick förrädare och tjuvar” och ”från smutsen från de amerikaner som spred korruption till det”.

I tillkännagivandet sade al-Qaida också att man snart kommer att släppa en ljudupptagning från bin Ladin som gjordes en vecka innan han dödades av amerikanska styrkor i hans bostad i Pakistan.

-Innan shejken lämnade den här världen och innan han kunde dela den islamiska nationens glädje över dess revolutioner inför förtryckarna, gjorde han en röstupptagning med gratulationer och råd som vi snart kommer att publicera, om Gud vill, sade den militanta gruppen.

Vita Husets pressekreterare Jay Carney sade att president Barack Obama är medveten om al-Qaidas plan på att hämnas.

-Vi är medvetna om det, har sett rapporterna, sade Carney på fredagsmorgonen vid sitt dagliga pressmöte, enligt Vita Huset.

-Vad det faktiskt gör, uppenbarligen, är att erkänna det uppenbara vilket är att Usama bin Ladin dödades på söndagskvällen av amerikanska styrkor.

Carney sade att Vita Huset är ”ytterst vaksamt”.

Departementet för inrikes säkerhet tillkännagav på torsdagen att en del av den första informationen som samlats in från bin Ladins bostad visar att al-Qaida redan så tidigt som i februari 2010 hade tankar på att attackera amerikanska tåg den 11 september i år.

-Det faktum att världens mest efterspanade terrorist kan ha övervägt ytterligare terrorkomplotter mot USA är ingen överraskning, men det påminner oss om, naturligtvis, att vi behöver fortsätta vara ständigt vaksamma, sade Carney.

-Jag säger ingenting mer om det. Det är ytterst viktigt att jag inte säger något mer.

Översatt från engelska