al-Qaida ansvarigt för dådet mot tidningen Charlie Hebdo i Paris
Misstänkta militanta muslimer från al-Qaida står bakom galler och framför sina domare under en utfrågning i en domstol den 2 december 2014 i Jemens huvudstad Sanaa. Domstolen som är specialiserad på terroristmål dömde sju åtalade till mellan två och fyra års fängelse för kopplingar till al-Qaida, och frikände en åttonde person. (Foto: Mohammed Huwais/ AFP/Getty Images)


Arabiska halvöns al-Qaida har tagit på sig dådet mot den satiriska tidningen Charlie Hebdo i Paris där 12 personer dödades för en vecka sedan, den 7 januari. Massakern var en ”hämnd” för tidningens bilder av profeten Muhammed. Terroristorganisationen har hotat med fler attacker mot västvärlden.

I en video på 11-minuter som lagts på organisationens Twitter-konto, sade Nasr al-Ansi, ledaren för al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap), att attacken på Charlie Hebdos kontor, där två beväpnade män massakrerade 12 personer – var en ”hämnd för profeten”, rapporterar CNN. Köparna sade att de ville ha en bit av historien för att stödja yttrandefriheten.

Nasr al-Ansi sade att attacken beordrades från al-Qaidas högste ledare Ayman al-Zawahri, som är Usama bin Ladins efterträdare.

Bröderna Said och Chérif Kouachi, som genomförde attacken var ”hjältar”, sade al-Ansi.

Han gjorde inga anspråk på attacken mot en judisk livsmedelsbutik i Paris på fredagen, som gjordes av Amedy Coulibaly, en vän till bröderna Kouachis. Coulibaly dödade en fransk polis på torsdagen och fyra gisslan på fredagen.

Coulibaly dök upp i ett videomeddelande två dagar efter sin död, där han utlovade trohet till den Islamiska staten (IS), en hård konkurrent till al-Qaida, och sade att han hade arbetat med bröderna Kouachi.

Coulibalys video väcker frågor över ett eventuellt samarbete mellan de två rivaliserande grupperna inom jihad-rörelsen.

”al-Qaida försöker förena jihad och kommer att arbeta med andra grupper”, sade Katherine Zimmerman, forskarassistent vid American Enterprise Institute, till AP.

Aqap bildades år 2009 som en sammanslagning mellan terrorgruppens jemenitiska och saudiska grenar.

I Jemen slåss gruppen mot regeringen samt mot de shiitiska rebellerna, kända som houtierna, som har gripit huvudstaden och andra delar av landet, som en del av en långvarig maktkamp med den USA-stödda presidenten. Medan houtierna har flyttat in i de övervägande sunnimuslimska områdena har de drivit många in i armarna på jihadisterna.

Minst en av de två bröderna som låg bakom attacken i Paris reste till Jemen 2011 och fick antingen utbildning från eller slogs tillsammans i gruppen, säger de amerikanska myndigheterna, enligt AP.

I en amerikansk underrättelsetjänsts bedömning, som beskrevs för AP sades att den 34-årige Said Kouachi hade utbildats för att återvända hem och utföra en attack.

Al-Qaida har tidigare hotat Charlie Hebdos personal och andra serietecknare som skildrat profeten Muhammed, vilket anses som ett helgerån av de flesta muslimer. Redaktör Stephane Charbonnier, en av dem som dödades på onsdagen den 7 januari, fanns på en lista som publicerades i 2013 års upplaga av Inspire, som är Aqap:s engelskspråkiga publikation.