Akutvård på sjukhuset Barzilai
Bebisen Mahmud, från Gaza, på sjukhuset Barzilai (Foton: Epoch Times)


Ashkelon – En miljon israeler i staden Guedera befinner sig under ständiga hot från raketer. Tvåhundratusen barn går inte till skolan under ytterligare en dag.

Sjukhuset Barzilai i Ashkelon är i nödläge dygnet runt. Sedan den israeliska försvarsstyrkan (IDF) invaderade Gaza har 36 soldater fått medicinsk vård här.

För två veckor sedan skickades 80 procent av patienterna hem eller till sjukhus i andra delar av landet och sjukhuset, som ligger nära fronten, befinner sig i en nödsituation.

De pediatriska och geriatriska avdelningarna har förflyttats till skyddet.
– Vi har bara 15 sekunder på oss att söka skydd efter att larmet har gått och det är omöjligt när man har hand om barn och äldre, sade Lea Malul som är talesperson för sjukhuset.

Två barn från Gaza är inlagda här, de skulle ha kunnat åka hem ifall inte gränsen vore stängd. Vanligtvis anländer tio till femton barn hit från Gaza varje vecka.
– Vi brukade ha god kontakt med läkarna på Shifa-sjukhuset (sjukhuset i Gaza). De är professionella men nu är det alldeles för mycket för dem. När allt det här är slut förbereder vi oss på att många barn kommer att komma till oss från Gaza, sade pediatriska avdelningschefen, Menahem Shlezinger.

Majida befinner sig på sjukhuset med sitt barnbarn, en pojke som var i koma. Nu har han repat sig och hon är glad att de är här och inte i Gaza. På frågan om vad som kommer att hända med Hamas sade hon:
– Det får Allah avgöra. Vi vill ha fred, vi behöver fred.
Hon hyser tacksamhet till personalen på Barrzilais barnavdelning, hon anser att de har räddat banbarnets liv.

I de södra städerna finns inga sirener. För att hitta ett område skyddat från raketer får man leta efter ”rödfärgade ord”. De flesta barnen i Ahkelon och Sderot vistas i skydden under dagarna. De har olika aktiviteter att sysselsätta sig med. Ungdomsledare från naturreservatets kontor tar med sig djur till barnen. Uri Nave är en av dom, han medförde en kameleont och visade hur den byter färg efter de färger den är omgiven av.
– Alla barnen i många skydd beslutade att kalla kamelonten ”Röd färg”, berättade han.

Öknen är helt grön efter regnet och i en månad framöver kommer den, liksom varje år, vara täckt med röda blommor. 
– I åtta års tid har vi underlåtit oss att ta med barnen ut i naturen. De är rädda för kassam-raketerna, berättade en mor i skyddet. Det hann gå två larm under vår första timme i Sderot idag och fyra kassam-raketer har fallit. Efter några minuter förde polis resterna av raketerna med sig till stationen och lade dem till högen av de dussintalet raketer som redan tidigare fallit över Sderot.

På polisstationen kan professionella direkt avgöra huruvida raketerna är ”made in Gaza” eller om de smugglats in utifrån. De kan till och med avgöra om det är en hamas eller en Islamisk Hihad kassam. Sedan 2001 har fler än 10 000 raketer och vinggranater avfyrats mot civila israeler från Gazaremsan.

Sderot ger inte intryck av att vara en bombad stad. Den israeliska statens filosofi är att ”livet ska fortsätta som normalt”. Skador repareras på några dagar i detta byråkratiska land. Bara de senaste skadorna kan ses. Affärerna går dåligt i den rådande situationen och invånarna går inte och shoppar längre. Hundratals israeler från hela landet kommer på fredag för att shoppa i solidaritet med Sderot.

Dussintals tv-team från hela världen observerar Gazaremsan från en liten, hög kulle i närheten av Sderot. de är så nära men ändå så långt borta. Ibland kan man höra explosioner.

Översatt från engelska:http://en.epochtimes.com/n2/content/view/9856/


Mahmud med sin mormor Majida

Mahmud med sin mormor Majida


Idag föll kassam-raketer över Sderot

Idag föll kassam-raketer över Sderot


Floras mammas hus direkt efter en kassam-explosion. Modern fick ett trauma

Floras mammas hus direkt efter en kassam-explosion. Modern fick ett trauma


Tv-team och redskap framför Gazaremsan

Tv-team och redskap framför Gazaremsan