Aktivister vill hålla Kina utanför FN:s råd för mänskliga rättigheter
En tibetansk aktivist vecklar ut en stor banderoll under en demonstration, på en av FN:s byggnader i Genève, den 22 oktober 2013. Kinas människorättssituation granskades nyligen av FN. (Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images)


Kina bör inte vara en av FN:s människorättsväktare, enligt aktivister. En erfaren människorättsaktivist menar att det är möjligt att stoppa Kinas försök att åter bli medlem av rådet.

Den 12 november kommer FN:s 193 medlemsländer att välja 14 nya medlemmar till FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC). Kina är ett av fem asiatiska länder som tävlar om de fyra platserna som regionen tilldelats under den kommande perioden.

Aktivism har tidigare kunnat påverka valet till rådet genom att rikta in sig på ett land, sade Lawrence Moss, som har drivit flera sådana kampanjer för organisationen Human Rights Watch tidigare.

Moss deltog i en paneldiskussion i Church Center of the UN i New York den 5 november, och tog då exemplen Iran, Syrien och Vitryssland, som samtliga drog sig ur eller förlorade på grund av påtryckningar från aktivister. Moss leder numera människorättsprogrammet på Hunter College i New York.

Rådets jobb är att skydda och främja mänskliga rättigheter över hela världen, men flera av dess medlemmar är välkända människorättskränkare. Om ett land som Kina, som så systematiskt och massivt kränker mänskliga rättigheter, väljs in i rådet kommer det ”garantera missbruk av FN:s människorättssystem” sade den uiguriska aktivisten Rebiya Kadeer, som arbetar för att hindra Kina från att väljas in.

– Att låta Kina bli medlem [av UNHRC] är att låta en varg ta hand om fåren, sade Kadeer. En annan aktivist, Yang Jianli, hade tidigare gett uttryck för liknande åsikter.

Människorättskränkningar av den Kinesiska kommunistregimen är väldokumenterat av USA:s utrikesdepartement.

Den 22 oktober kritiserades Kina hårt av USA:s biträdande utrikesminister för demokrati, mänskliga rättigheter och arbete, Uzra Zeya, under den återkommande granskningen av landets människorättssituation.

Utrikesdepartementet har kritiserat Kina för landets allvarliga kränkningar av yttrande- religions- och föreningsfrihet, särskilt vissa etniska och religiösa grupper, som uigurer, tibetaner, kristna huskyrkor och Falun Gong-utövare.

När en av FN:s fem permanenta medlemmar (varav Kina är en) vill väljas in i ett FN-organ får det vanligtvis sin vilja fram, enligt Moss. Men i det här fallet är han inte säker på att Kina kommer att lyckas.

– Det är bra att det är tävling om platserna… Det innebär att ni kan lyckas, sade Moss till aktivisterna i publiken.

Det är fem länder som vill bli invalda: Jordanien, Maldiverna, Vietnam, Saudiarabien och Kina. En kommer att lämnas utanför, eftersom det bara finns fyra lediga platser.

Moss sade att Maldiverna och Jordanien ligger bra till och tidigare har lobbat framgångsrikt bland andra länder. Förloraren blir sannolikt en av de återstående: Vietnam, Saudiarabien eller Kina. Länder som är oroade över mänskliga rättigheter i Kina kan fortfarande påverkas, sade Moss.

Moss berättade visare att människorättsrådets omröstningar är slutna, så länder som inte öppet vill gå emot Kina kan fortfarande övertygas att göra det i tysthet.

Organization of the Islamic Conference, det mäktiga muslimska blocket som består av hela 56 länder, kommer sannolikt att föredra Saudiarabien framför Kina. Enligt Rebiya Kadeer har gruppen uttryckt oro över situationen för muslimer i nordvästra Kina, och kommer troligen inte att ställa sig bakom Kina.

Översatt från engelska