Aktivister vill ha svar om Kinas vattensäkerhet
Dricksvattnet i Shanghai förorenades när tiotusentals döda grisar dumpades i stadens dricksvattenkälla, Huangpufloden, i mars i år. Här samlas griskroppar in för att förstöras. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


En grupp medborgare i Nanjing, som tröttnat på att vänta på svar på frågor om de nya dricksvattenstandarder som infördes förra året, har aktiverat sig. De riktar nu högljudda krav på svar från lokala kommunistpartitjänstemän som är ansvariga för vattenkvaliteten.

De hade tagit del av förra årets nya säkerhetsstandarder, och ryktena om landsomfattande kommunala tester, och ville veta senaste nytt från sina lokala myndigheter. De vill veta om deras vatten klarar testen, enligt Radio Free Asia.

Den nya, hårdare standarden, som började gälla 1 juli förra året, ökade antalet vattenkvalitetstester från de ursprungliga 35 till 106 obligatoriska renhetstester. Problemet är bara att ingen har hört något nytt sedan dess. Denna uppdatering av den nationella vattenkvaliteten är den första sedan 50-talet.

Cheng Yuan, som leder aktionsgruppen ”Nanjing-invånare under himlen”, sade att myndigheterna hade skickat information, men inte allt de hade begärt. De var särskilt intresserade av en rapport som hade skrivits men inte gjorts tillgänglig för allmänheten.

”Det vi verkligen ville få ut av det här var att etablera allmänhetens rätt att få reda på vad som pågår,” sade Cheng till Radio Free Asia.

Invånarna i Nanjing är inte de enda som oroar sig. Aktivisten Huo Daishan, som arbetar för Huaihefloden, är orolig för att de tester som nyligen har gjorts på den flodens vatten visade ”allvarliga” föroreningsnivåer, sade han till Radio Free Asia.

Rapporter om att kloakvatten släpps ut direkt i en av Pekings stora dricksvattentäkter skrämde upp medborgarna  tidigare denna månad. Det gjorde även historien om en polis som fick en allvarlig lunginfektion efter att han dykt ner i förorenat vatten för att rädda en flicka.

Världshälsoorganisationen bedömde nyligen att omkring 100 000 personer om året i Kina dör av sjukdomar relaterade till förorenat vatten, och att 75 procent av landets sjukdomar har med dålig vattenkvalitet att göra, enligt organisationen Pacific Environment. De sade att utsläpp som det som inträffade i floden Songhua efter att en petrokemisk fabrik exploderade inte är ovanliga i Kina. Men den typen av olyckor och mörkläggningar utgör ett tillfälle att pressa kommunistpartiet att ändra sitt sätt att hantera vattenföroreningsproblem och rapporteringen kring det.

Bristen på transparens från myndigheterna har lett till mycket misstro. ”Jag uppmanar till att man delar data och tillämpar öppenhet när man rapporterar”, sade Zheng Chunmiao, chef för centret för vattenforskning på Pekinguniversitetet, som intervjuades av tidskriften Nature. ”Om man inte gör det blir människorna oroliga”.

Översatt från engelska