Aktivister stoppade planer på kärnbränsleanläggning i Kina
Artikeln i Caixin visar Wu Guojie, ställföreträdande borgmästare i Jiangmen. Han berättar för aktivister att planerna på att bygga en kärnbränsleanläggning har lagts ner. Protesterna mot kärnbränsleanläggningen tvingade tjänstemän att stoppa det, vilket är ett ovanligt fenomen i Kina. (Skärmdump/Epoch Times)


Över 1 000 demonstranter lyckades stoppa planerna på en kärnbränsleanläggning i Guangdongprovinsen, Kina, trots partitjänstemännens försök att göra dem nöjda.

Planerna var att man skulle bygga en anläggning för att förädla uran vid Pärlflodsdeltat i staden Heshan. Den 12 juli kunde partitjänstemän från Heshan och staden Jiangmen inte stoppa medborgare från att protestera mot det.

”Ju mer vi förklarade desto fler människor trodde att vi lurade dem”, berättade en lokal tjänsteman för internetupplagan av tidningen Caixin.

”Ingen ville lyssna”, berättade en annan tjänsteman för tidningen.

China National Nuclear Corp. planerade att bygga anläggningen som skulle kosta 37 miljarder yuan (ungefär lika mycket i kronor), enligt Caixin. Innan man offentliggjorde planerna hade tjänstemän vidtagit särskilda åtgärder för att försäkra sig om att allmänheten inte skulle protestera.

De hade noggrant utvärderat hur mycket social instabilitet projektet skulle orsaka, enligt tidningen. Projektet godkändes av nationella utvecklings- och reformkommissionen och tjänstemän i provinsen.

Innan man började bygga var man tvungen att flytta på flera byar, men det var inga problem med det. De berättade emellertid aldrig för byborna exakt vad man skulle göra med marken.

Den 4 juli offentliggjorde man planerna och gav allmänheten tio dagar på sig att komma med sina synpunkter.

Nätanvändare spred nyheten på Kinas twitterliknande mikrobloggtjänst, Sina Weibo, och lokalbefolkningen ilsknade till direkt. De hade inte insett att projektet skulle involvera radioaktivt bränsle, och de var inte glada över att man inte frågat dem tidigare, rapporterade Caixin.

Den 12 juli dök över 1 000 demonstranter upp vid Heshans kommunalhus.

Myndigheterna gav snabbt demonstranterna ytterligare tio dagar på sig att ge sina synpunkter och sade att de skulle utbilda allmänheten med hjälp av tv-program, enligt tidningen.

Nästa dag meddelade emellertid myndigheterna att man hade stoppat projektet. Stadens tjänstemän beklagade att de skulle komma att förlora de skatteintäkter som anläggningen hade kunnat ge, enligt Caixin.

Översatt från engelska.