Aktivister skickar flygblad till Nordkorea
I en park i gränsstaden Paju norr om Seoul släpper sydkoreanska aktivister upp ballonger med broschyrer som kritiserar Nordkorea, den på 29 oktober. Sydkoreanska aktivister sände flygblad mot Pyongyang över gränsen med Nordkorea en vecka efter Nordkorea hotat med militära åtgärder under en liknande propagandaövning. (Foto: Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images)


En sydkoreansk medborgargrupp skickade på måndagen upp cirka 50 000 flygblad till den isolerade kommunistiska staten, innehållande kritik mot Nordkoreas hårda styre.

Gruppen, bestående av personer från en offentlig förening för sändning av anti-nordkoreanska flygblad, sade att de skickade sju ballonger med flygblad från parkeringsplatsen i Imjingakpaviljongen i Paju nära gränsen, rapporterade Yonhap News Agency.

Lokala invånare protesterade mot aktionen och sade att den skulle kunna provocera Nordkorea till att attackera Imjingak. En invånare berättade för nyhetsbyrån att ”antalet besökare sänks” om man skickar flygblad från parken. Personen i fråga äger en butik för turister.

Men en grupp företrädare sade att ”ingen hindrar oss från att låta broschyrer flyga till Nordkorea. Det är en yttrandefrihet som garanteras i konstitutionen. ”

Förra veckan skickade en grupp nordkoreanska avhoppare mer än 120 000 flygblad till landet från samma område i Paju, Sydkorea.

Genom sina statliga medier har Nordkorea sagt för några veckor sedan att det skulle attackera Pajus gränsområde i Sydkorea om broschyrer sändes över gränsen. Det hotade med ett ”skoningslöst militärt anfall.”

Choi Woo Won, en professor vid Pusans ​​National University och en av aktivisterna, sade till reportrar att ”vi inte är rädda för dessa hot och kommer att fortsätta att sända broschyrer,” rapporterade AFP.

I broschyrerna uppmanar aktivisterna nordkoreaner att resa sig mot ledaren Kim Jong Uns regim och citerade exempel på framgångsrikt avsatta regenter, däribland diktatorer Moammar Gadhafi i Libyen, Saddam Hussein i Irak, och Nicolae Ceausescu i Rumänien.

Översatt från engelska