Aktivister i Taiwan protesterar mot världsutställningen i Shanghai


– Vad har världsutställningen i Shanghai gett invånarna i Shanghai? Vi påstår att det är smärta, tårar, förtvivlan och osäkerhet, sade Shen Ting, ordförande för League of Chinese Victims.

| Titta på NTDTV |

Hon talade i tisdags utanför Grand Formosa Regent Taipei Hotel i Taiwans huvudstad. Shen Ting hade rest från Hongkong till Taiwan för att demonstrera mot Shanghais borgmästare Han Zengs besök. Inne på hotellet träffade Han Zeng Taipeis borgmästare Hao Longbing för att mobilisera stöd för värlsdutställningen i Shanghai som börjar om mindre än en månad.

Shen Ting är ordförande för Hongkongbaserade människorättsgruppen League of Chinese Victims. Hon har rest runt i världen för att uppmärksamma folk på hur Shanghaiinvånare tvångsförflyttats av världsutställningen i Shanghai. Hon vill att allmänheten ska se förbi det glitter och glamour som omger evenemanget.

– De har tvångsförflyttat invånare som bor på utställningsområdet och de har inte fått rimlig kompensation. Huspriserna i Shanghai har stigit till över 3 miljoner yuan men myndigheterna gav dem bara 400 000. Invånarna kan inte hitta liknande boende med den ersättningen, sade Shen Ting.

Utställningen i Shanghai breder ut sig över mer än fem kvadratkilometer. Enligt den officiella hemsidan har över 18 000 familjer fått flytta på sig för att genomföra bygget.

Shen Ting säger att många som försökt överklaga tvångsvräkningarna har förföljts av myndigheterna i Shanghai.

– Zhou Mingzhu är en flykting
från världsutställningsplatsen. Då hon återvände efter att ha försökt driva sin sak greps hon av polis. Man gav henne okända droger när hon satt i fängelse och sex månader senare var hon död.

Världsutställningen i Shanghai börjar den första maj och fortsätter till den 31 oktober.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33095/