Aktivister i Guizhou stod framgångsrikt upp mot polisen


Rättsaktivister i Guizhou i sydvästra Kina trakasserades av lokal polis för att de propagerat för mänskliga rättigheter i en lokal park och på ett torg under en aktivitet i början av Februari. Men aktivisterna vägrar låta sig stoppas av polisen.

Den 7 februari arbetade aktivisterna Tian Zuxiang, Liao Shuangyuan, Mi Congbiao, Chen Xi, Yong Zhiming och Xiao Wang med att dela ut flygblad om demokratirörelsen i Tunisien och Egypten på Folkets torg i Guiyang.

De förklarade för människor hur de kunde ladda ner mjukvara från den utländska sajten Dongtaiwang.com (Dynaweb på engelska) för att undvika internetblockaden och komma åt information som myndigheterna censurerat.

Ett drygt tiotal personer ledda av polisen drabbade samman med gruppen och försökte ta deras flygblad. Tian Zuxiang berättade om händelsen för Epoch Times:

– Vi kastade resten av bladen till folksamlingen mitt framför polisen och lämnade Qianling-parken. Vi gick till Folkets torg på eftermiddagen och informerade i ett annat ämne. Vi spred information och bilder från ett människorättsseminarium vi hållit här i Guizhou tidigare, förutom informationen om Dongtaiwang.

– Vi var inspirerade av demokratirörelsen i Nordafrika och vi gick senare tillbaka till Folkets torg, som var fullt av människor. Där spred vi de nyheter som Dongtaiwang rapporterat om sedan 4 februari. Vi fick ett varmt mottagande av allmänheten. Säkerhetsbyrån kom först fram till Mi Congbiao och bad henne att vi skulle sluta sprida nyheterna från Dongtaiwang. När vi vägrade erbjöd de oss 3000 yuan för att sluta sprida informationen, berättade Tian.

– När regimen strider mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter genom att trakassera oss och beröva oss våra mänskliga rättigheter visar de upp sin onda natur för världen, sade Mi Congbiao.

– Folk var intresserade av informationen. Utan nyheterna de får genom Dongtaiwang hade de inte vetat om Epoch Times, de gömda orden i stenen i Guizhou [enligt uppgift fanns det på en sten inristat orden ”kinesiska kommunistpartiet går under”,) Shen Yun Performing Arts och deras arbete för klassisk kinesisk kultur och hur många människorättsaktivister och petitionärer som modigt står upp mot förtrycket, sade Liao Shuangyuan.

Xiao Wang berättade för Epoch Times:

– I december försökte de stoppa oss. De konfiskerade våra flygblad om Dontaiwang och jag blev illegalt gripen. Då gick folk till polisstationen för att förklara människorättssituationen i Kina och be dem att släppa mig. Chefen för Xinhuas polisstation kände sig pressad och släppte mig, han bad till och med om ursäkt. Det var vår första lokala seger i kampen mot förtrycket.

De här aktiviteterna som kallas ”Fönster mot medborgerliga rättigheter” startades i maj förra året av aktivister i Guizhouprovinsen. De höll en insamling för Xie Changfa, en medlem av Democratic Party, som dömts till 13 års fängelse strax innan det kinesiska nyåret.

De höll även framgångsrikt en nyårsgala tidigare i år i Guizhou där de gjorde narr av propagandasångerna som partiet sänder under nyårsfestligheterna.

Översatt från engelska