Aktivister gripna i Hongkong inför årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg
Polisen för bort Richard Choi Yiu-cheong, vice ordförande för Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements. (Foto: Pan Zaishu/Epoch Times)


Inför årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg konfiskerade polisen i Hongkong två kopior av statyn ”Goddess of Democracy” och grep 13 aktivister, som hölls inlåsta över helgen. Detta agerande har väckt oro angående situationen för yttrandefrihet i området.

Det var på lördagen som aktivisterna greps och den första statyn konfiskerades. Enligt The Standard försökte två av aktivisterna ställa ut en andra kopia av statyn på samma plats på söndagen, men de greps igen och även denna staty togs i förvar.

Richard Tsoi, ordförande för Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements in China sade till Epoch Times att polisen grep honom och 12 andra aktivister på lördagen men att det ännu inte gjorts någon anmälan mot dem.

– Det finns en tilltagande politisk censur när det gäller att uppmärksamma 4 juni. Alliansen kommer aldrig att kompromissa, Vi kommer ha ljusvakan i Victoria Park klockan 20 den 4 juni, sade Tsoi.

Szeto Wah, ordförande för Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements, som är den största folkliga prodemokratiska gruppen i Hongkong, uppmanade på lördagen allmänheten att uppmärksamma massakern den 4 juni 1989 och demonstrera mot censuren i Hongkong. Enligt AP samlades 400 personer på söndagen för att protestera.

Enligt aktivister inom alliansen hade de planerat att ställa ut statyn ”Goddess of Democracy” som är en återskapad version av en staty som byggdes under protesterna på Himmelska fridens torg 1989 och ”Pillar of Shame” som gjordes till minne av de dödade studenterna, under sex dagar på Times Square i Hongkong.Statyn ”Goddess of Democracy” visas upp, 29 maj i Hongkong. (Foto:The Epoch Times)

Strax efter att statyerna levererades till Times Square klockan 11 på förmiddagen kom, enligt gruppen, personer från departementet för livsmedels- och miljöhygien och bad dem ta bort statyerna, under förevändning att de saknade tillstånd. Även fast polistillstånd krävs för demonstrationer i Hongkong vägras de sällan och mötesfrihet respekteras i allmänhet.

På lördagen anklagades dock aktivisterna för att störa trafiken och man hotade med att ta statyerna i beslag och åtala deltagarna om de inte skingrades. Nästan 100 poliser satte upp stängsel runt platsen och vid ett tillfälle hindrade man all media från att intervjua demonstranterna.

Det Kinesiska kommunistpartiet har förbjudit alla offentliga uppmärksammanden av 4 juni-massakern i Fastlandskina. Varje år utsätts aktivister som försöker göra det för trakasserier, husarrest och grips ibland av säkerhetsstyrkor.

Efter att Hongkong lämnades över till Kina 1997 har det varit garanterat större självstyre och politiska rättigheter än resten av landet. Det är den hittills enda platsen i Kina där man kunnat uppmärksamma händelserna 1989. Förra året deltog omkring 150 000 Hongkongbor i en ljusvaka i Victoriaparken.

På senare år har dock utrymmet för kritiska röster mot kommunistpartiet minskat under trycket från Peking. 2009 nergraderade amerikanska forskningsgruppen Freedom House Hongkong från ”Fri” till ”Delvis fri” på sitt årligen uppdaterade pressfrihetsindex.

På lördagen började polisen agera omedelbart efter att aktivisterna i Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements hållit en presskonferens. Man försökte bilda en kedja genom att hålla varandras händer och skydda statyerna. Enligt gruppen kom den prodemokratiska lagstiftaren Lee Cheuk-Yan till platsen tillsammans med en annan vice ordförande för alliansen för att förhandla med polisen, men de greps tillsammans med 12 andra aktivister.

Efter att polisen gjort gripandena dök ytterligare två lagstiftare upp, men de fick inte komma fram till platsen. Polisen konfiskerade de två statyerna.

Szeto Wah, alliansens ordförande, sade att Hongkong uppmärksammat 4 juni-händelserna i 21 år nu. Han var upprörd över att de två statyerna konfiskerats.

– Vad i allsin dar är det som händer? Det här är inte första gången vi samlas så här på Times Square, sade han.

Han sade vidare att han tänkte tala med Hongkongs nuvarande regeringschef Donald Tsang om saken, och att han misstänkte Tsang för att ha beordrat det hela.

Albert Ho, sekreterare i alliansen och prodemokratisk lagstiftare, sade att han inte uteslöt att polisen kan ha agerat på särskilda order från höga ämbetsmän.

– Deras handlande idag var illegalt. Det kränker Hongkongmedborgarnas grundläggande fri- och rättigheter, sade han.

Ho fördömde även polisernas våld.

– Vi är rasande över hur den här utställningen slogs ner inför marschen och ljusvakan. Uppenbarligen avser man försöka hindra marschen och stormötet för att uppmärksamma dödandet den 4 juni.

Ho sade att alliansen hade ringt Donald Tsangs kontor för att få en förklaring på polisens handlande. De 13 gripna aktivisterna släpptes omgående, men polisen behöll ännu på söndagen statyerna. Alliansen uttryckte oro för att inte få tillbaka statyerna till ljusmässan.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36560/