Aktivisten Du Bin har släppts enligt anhöriga
Du Bin i en bokaffär i Hongkong den 27 april, för den första offentliga visningen av dokumentären Women Above Ghosts' Heads. Du släpptes nyligen, och eskorterades av polis till sitt hem. (Pan Zaishu/The Epoch Times)


Människorättsaktivisten Du Bin släpptes den 8 juli, enligt uppdateringar på twitter från hans syster och en annan aktivist.

Klockan 22 lokal tid twittrade den välkände aktivisten Hu Jia att Du Bin hade kommit hem och kramat sin flickvän, och att han var i sällskap av tre poliser.

Innan dess, runt klockan 20, hade Hu twittrat att Du Bin hade ringt sin flickvän och sagt att polisen snart skulle köra hem honom.

Du Jirong, Du Bins syster, twittrade även hon vid 20-tiden att Du Bin just hade ringt henne. Hon tackade alla som har följt Du Bins fall. ”Ert stöd och omtanke har tagit mig igenom många hårda dagar och nätter. Tack!”

Den 41-årige fotografen och filmskaparen försvann i slutet av maj, några veckor efter premiären av hans dokumentär, Women Above Ghosts’ Heads, som handlar om människorättskränkningar i Masanjias kvinnoarbetsläger i nordöstra Kina. En av huvudgrupperna bland Masanjias fångar är Falun Gong-utövare. Falun Gong är en andlig metod som har förföljts av det styrande kommunistpartiet sedan 1999.

Den filmen, och en bok som Du Bin har skrivit om massakern på Himmelska fridens torg, tillsammans med annat aktivistarbete tros ha lett till gripandena. Polisen åtalade Du för störande av den allmänna ordningen i juni.

Vid ett tillfälle protesterade Dus syster mot att hennes bror hölls fängslad, genom att hålla upp en skylt med texten ”Du Bin är oskyldig”, medan hon stod utanför byrån för offentlig säkerhet i Peking.

Hon har twittrat mycket om sin brors situation. Den 17 juni skrev hon på twitter att han mådde bra och till och med gav råd till andra fångar. Han ska ha sagt att ”fängelset är en erfarenhet för livet”.

Översatt från engelska