Aktivist hungerstrejkar mot nedtystade mord vid vräkning i Rio de Janeiro
Aktivist hungerstrejkar mot mediers underlåtenhet att rapportera om slakten i Pinheirinho, Rio de Janeiro (Foto: Bruno Menezes / The Epoch Times)


Den oberoende kameramannen Pedro Rios Leao, 26, hungerstrejkar framför högkvarteret till televisionsnätverket Globo i närheten av botaniska trädgården söder om Rio de Janeiro. Han gör det i protest mot dödandet som orsakats av polisens insatser under den senaste vräkningen av Pinherinhos samhälle i delstaten São Paulo.

Under hungerstrejken drack han bara vatten och ena handen var fäst i handbojor till ett staket när han gav en intervju till Epoch Times. Han sade att han fördömde vad han kallar mediernas mörkläggning av polisens grymheter som skett under vräkningen i Pinheirinhos, São José dos Campos, i delstaten São Paulo, som inträffade mellan den 22 – 25 januari och klassificerades av FN som ett ”drastiskt brott mot de mänskliga rättigheterna”.

– Jag kan inte bara se på när de dödar barn utan att agera. Myndigheterna måste rapporteras till den internationella brottsmålsdomstolen, förklarade Pedro, som lokalt hade dokumenterat polisens agerande och samlat in vittnesmål från de boende för att sedan publicera på Internet.

– På grund av den fullständiga avsaknaden av medier i detta land publicerade jag allt på min Facebook-sida, och under polisens ingripande växlade jag mellan att hjälpa de boende och att informera människor om vad som pågick. Men jag vågade inte fortsätta med det [dokumenterandet] eftersom jag blev rädd.

– Jag är här därför att den enda chansen för dessa brottslingar att undgå att bli straffade är att fallet hålls hemligt. Medieföretaget utgör det sista motståndet för dessa brottslingar, för om det görs en seriös undersökning, om människorna beslutar att göra något, kommer de att hamna i fängelse eftersom det finns massor av bevis, sade Rios, som tror att man bara genom det civila samhället kan uppnå rättvisa.

Den mark som ockuperats av Pinheirinhos bosättare, 1,1 miljoner kvadratmeter, tillhörde enligt uppgift det konkursdrabbade företaget ”Selecta”. Ansvarsperson är miljardären och affärsmannen Naji Nahas och han är skyldig 15 miljoner reais (8,6 miljoner dollar) i skatter till prefekturen och under 2008 greps han för skattefusk och pengatvätt. Enligt Carta Capital-tidsskriften har marken under de senaste nio åren värderats 25 gånger.

– Rättsväsendet i Brasilien hade blivit till ett korrumperat gäng, det finansiella systemet vann mot demokratin, och ”domare” [verkar] höra till en helt annan marknad. Detta gäng har inte lämnat något annat val för människorna än att protestera, sade Pedro med hänvisning till São Paulos domstols ohörsamhet att lyda två federala beslut, vilket ansågs av Brasiliens advokatsamfund som ett brott mot det federala avtalet.

– Jag tänker stanna här tills människorna börjar skämmas, och tills guvernören i São Paulo arresterats, tills den federala regeringen gör något, tills någon visar att jag kan lita på att det finns en demokrati här och jag stannar här tills jag slutar tänka på att jag lever i en fientlig stat, sade Pedro Rios till Epoch Times och fick applåder av de närvarande.

Pedro Rios säger att hans jobb varit att samla så mycket bevis och vittnesmål som möjligt från de boende.

– Det som chockade mig mest var det hat och den barbariska behandling som mötte invånarna. De utvisades inte bara från sina hem utan man fortsatte att förfölja dem på gatan och sköt på dem, de blev jagade som djur. De stängdes med våld in i två områden, och stadens polis kastade tårgas och sköt på dem (med gummikulor), beskriver Pedro.

Under sin vistelse i Pinheirinhos, tillsammans med dussintals andra fångar och sårade, spelade Pedro Rios Leao också in vittnesmål om hur man förde bort skadade, mördade och hur de gömde kropparna, såsom en fyraårings som dog efter att ha blivit träffad av en gummikula i nacken.

Ett annat fall var en invånare, David Washington Castor Furtado, 32, som träffades bakifrån av polisens skott medan han flydde med sin 10 månader gamla son i famnen.

– Han var den enda skadade jag kunde spåra och besöka medan jag var i São José eftersom hans namn läckte ut. Han var i rum 2-16 i Sao Joses kommunala sjukhus och enligt läkarna riskerar han att bli förlamad. Han var skräckslagen och ville inte prata med mig eftersom han redan hade fått ta emot hot, sade Pedro Rios Leao.