Air India-strejken var olaglig
Resenärer väntar på information om Air Indias flygturer på Indira Gandhis internationella flygplats i New Delhi den 26 maj. (Foto: Raveendran/AFP/Getty Images)


En strejk med 15 000 strejkande besättningsmän vid Air India i tisdags stoppades i går, onsdag, efter att en domstol i Delhi slagit fast att strejken var olaglig. Besättningsmännen protesterade mot en ”munkavle-order” som förhindrade dem att yttra sig i media, samt mot försenade löneutbetalningar.

Ledare från två fackföreningar, vilka representerar hälften av de anställda, sade att orsaken till strejken var en uppmaning från ledningen om att inte berätta negativa saker för medierna efter flygplanskraschen i lördags då 160 personer omkom.

– Ni ska veta att ordern kom i juli 2009 och den 24 maj upprepades den bara, berättade Indiens civilflygsminister, Praful Patel i indiska medier som svar på detta.

Det statliga flygbolaget har under de senaste åren brottats med ekonomiska förluster, och det har funnits tydliga tecken på förluster under de senaste månaderna.

Sjutton besättningsmän har fått sparken som ett resultat av strejken, vilken har medfört 140 inställda eller omdirigerade flygturer. Mer än 30 000 resenärer har drabbats av strejken. Flygturerna har nu återupptagits och förväntas återgå till de normala tidtabellerna inom fyra dagar.

Översatt från engelska