AIDS den mest dödliga smittsamma sjukdomen i Kina
Migrantarbetare köar för ett AIDS-test. (Getty Images)


AIDS var den smittsamma sjukdom som dödade flest människor i Kina under det förra året, enligt statistik från det kinesiska kommunistpartiet. Bönder och låginkomsttagare utgör de flesta av offren.

Gao Yaojie, läkare och en av Kinas främsta AIDS-aktivister, sade att Kinas AIDS-epidemi orsakats av handeln med blod.

Enligt kinesiska media låg AIDS bakom 7000 dödsfall under de första nio månaderna 2008. Tuberkulos och Rabies har nu sjunkit till andra respektive tredje plats på listan över dödligaste infektionssjukdomar.

Enligt en rapport från Kinas hälsoministerium har antalet dödsfall orsakade av AIDS ökat dramatiskt. Officiell statistik visar att sammanlagt 8000 människor dog av AIDS från det första fallet i landet fram till 2005. Sedan dess har antalet dock stigit till nära 40 000. Analytiker tror dock att den officiella AIDS-statistiken inte är pålitlig. Lokala och provinsiella departement rapporterar ofta siffror som ligger mycket lägre än de verkliga.

Från början var Kinas AIDS-problem främst koncentrerade till högriskgrupper såsom sprutnarkomaner. Idag har AIDS emellertid spridits bland befolkningen. Överföring via smittat blod är en stor orsak till sjukdomsspridningen.

Kommunistpartiets officiella ståndpunkt är att AIDS sprids genom osäkert sex. Nu när det är många migrantarbetare i landet, som bor flera månader eller till och med år på en annan plats än sin partner och familj, har det blivit vanligt att män i denna växande grupp går till prostituerade. Officiell media erbjuder till och med sexualundervisning till prostituerade och förser dem med kondomer. 

Enligt Gao Yaojie är det i själva verket så att AIDS i Kina främst sprids genom landets handel med blod, som leder till att människor smittas av infekterade blodtransfusioner. En studie undersökte 500 par där den ena hade AIDS. Studien visade att mindre än 9% av dessa därefter hade smittat partnern. Gao anser att många officiella experter avsiktligt missleder allmänheten till att tro att AIDS i Kina huvudsakligen sprids genom sexuell promiskuitet och drogmissbruk.

Gao har avslöjat att Kinas huvudproblem när det gäller att förebygga AIDS är att blodhandeln numera är underjordisk och inte kontrollerad.

Från midnatt till 6 på morgonen köar människor i hela Kina för att ge blod. Många som bor på landsbygden och fattiga säljer sitt blod för pengar. Det görs stora vinster i blodbranschen men mycket lite av detta kommer blodgivarna till del. Bönder får 80 yuan för 800 ml blod, men vid klinisk användning är bara 100 ml blod värt 100 yuan.

Enligt Gaos undersökningar har brist på kunskap om AIDS lett till en olaglig blodhandel utanför Henan. Gao har också varit i Yunnan, Guizhou, Sichuan och Guangdong och funnit farlig blodhandel i alla dessa provinser.

38 ”AIDS-byar” som kontrolleras av staten fick hon inte besöka, på grund av den höga säkerhet som omgärdar dessa. I stället undersökte hon byar som kommunistregimen inte känner till. I varje område som hon besöker, samlar hon information från byborna för att försöka komma fram till den verkliga bilden av Kinas växande AIDS-epidemi.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/12309/